V Evropské unii se za rok vyhodí skoro 200 milionů tun potravin. Jaké problémy to způsobuje ?
Potravinový odpad zodpovídá za velkou část skleníkových plynů, říká se že klidně i 20%
V Evropské unii se vyplýtvá více potravin, než se přiveze. Podle odborníků by se mělo snížit plýtvání potravy až v roku 2030 jenom na polovinu, aby docházelo k menším krizím a zlepšily potravinovou bezpečnost.
Cíl je stanoven, snížit plýtvání potravinami minimálně na polovinu. V Evropské unii se za rok vyhodí asi 150 milionů tun potravin, tedy dvakrát více než jsou odborné odhady. Je to i o 15 milionů tun více než Evropská unie dováží. Například množství vyplýtvané pšenice se rovná zhruba polovině vývozu tohoto zboží z Ukrajiny a čtvrtině vývozu z Evropské unie.
The Guardian si myslí, že evropské úřady by měli v letošním roce předložit cíle ke snížení plýtvání potravinami. "Všechny země EU se zavázaly snížit plýtvání potravinami na polovinu v rámci cílů udržitelného rozvoje Organizace spojených národů. O téměř deset let později se ale mnoho nezměnilo a naše ekonomiky stále vytvářejí neuvěřitelné vysoké množství potravinového odpadu," sdělil Piotr Barczak z Evropského úřadu pro životní prostředí.
Odpad, který vytváří ve velkém procentuálním měřítku potraviny se také výrazně podílí na znečištění ovzduší. Podle odborníků je potravinový odpad zodpovědný aspoň za 10% všech emisí skleníkových plynů, které se v EU vyprodukují.
Bělohradský Miloš.
Žádné komentáře:
Okomentovat