středa 21. září 2022

 V Evropské unii se za rok vyhodí skoro 200 milionů tun potravin. Jaké problémy to způsobuje ?


Potravinový odpad zodpovídá za velkou část skleníkových plynů, říká se že klidně i 20%


V Evropské unii se vyplýtvá více potravin, než se přiveze. Podle odborníků by se mělo snížit plýtvání potravy až v roku 2030 jenom na polovinu, aby docházelo k menším krizím a zlepšily potravinovou bezpečnost. 

Cíl je stanoven, snížit plýtvání potravinami minimálně na polovinu. V Evropské unii se za rok vyhodí asi 150 milionů tun potravin, tedy dvakrát více než jsou odborné odhady. Je to i o 15 milionů tun více než Evropská unie dováží. Například množství vyplýtvané pšenice  se rovná zhruba polovině vývozu tohoto zboží z Ukrajiny a čtvrtině vývozu z Evropské unie.


"V době vysokých cen potravin je skandál, že Evropská unie vyhazuje více potravin, než dováží. Evropská unie má nyní příležitost stanovit právně závazné cíle, jak do roku 2030 snížit plýtvání potravinami na polovinu od farem po vidličky konzumentů, aby se vypořádala se změnou klimatu a zlepšila bezpečnost potravin," řekl ředitel společnosti Feedback EU Frank Mechielsen.

The Guardian si myslí, že evropské úřady by měli v letošním roce předložit cíle ke snížení plýtvání potravinami. "Všechny země EU se zavázaly snížit plýtvání potravinami na polovinu v rámci cílů udržitelného rozvoje Organizace spojených národů. O  téměř deset let později se ale mnoho  nezměnilo a naše ekonomiky stále vytvářejí neuvěřitelné vysoké množství potravinového odpadu," sdělil Piotr Barczak z Evropského úřadu pro životní prostředí.

Odpad, který vytváří ve velkém procentuálním měřítku potraviny se také výrazně podílí na znečištění ovzduší. Podle odborníků je potravinový odpad zodpovědný aspoň za 10% všech emisí skleníkových plynů, které se v EU vyprodukují.

Bělohradský Miloš.

Žádné komentáře:

Okomentovat