úterý 2. listopadu 2021

 

Tati, můžu ti říkat mami?

Měly by mít homosexuálové stejná práva, jako páry heterosexuální? Měli by mít homosexuálové právo na manželství, či adopci dětí? Těmito otázkami je již několik let zatěžována naše společnost, dělí ji totiž na dvě skupiny. Skupinu spíše podporovatelů a skupinu spíše odpůrců. Skupina odpůrců si stojí za tím, že si homosexuálové s heterosexuály nejsou rovni a oni, jakožto heterosexuálové jsou normální. Také padají argumenty, jako že manželství je z tradice muž a žena, či že homosexuálové nemohou vychovat děti stejně, jako heterosexuálové. Na druhou stranu je zde skupina podporovatelů, ti usilují o to, aby měli homosexuálové stejná práva. Jsme si totiž všichni rovni, nebo ne?

A jaký je vlastně rozdíl mezi manželstvím a registrovaným partnerstvím?

Člověk by si řekl, že rozdíly budou jen v názvu nebo drobnostech, ale není tomu tak. To, že se po sňatku homosexuálové nemohou nazývat manželi je snad ta nejméně podstatná věc. Dám vám pár příkladů situací, co manželé mohou, ale registrovaní partneři už ne.

1.       V manželství automaticky vzniká společné jmění manželů. U registrovaných partnerů společné jmění jednoduše nevzniká, partneři jsou jen spoluvlastníci.

2.       V manželství si po sňatku mohou partneři určit společné příjmení. V registrovaném partnerství je třeba o společné příjmení žádat dodatečně po registraci.

3.       V manželství si manžel může osvojit dítě druhého manžela. V registrovaném partnerství toto udělat nelze.

4.       Manželé si mohou společně osvojit dítě z ústavu. Registrovaní partneři tento počin udělat nemohou.

5.       Manželé mohou být společnými pěstouny. Registrovaní partneři se společnými pěstouny stát nemohou.

Těchto pár bodů byl jen výběr z mnoha rozdílů. Opravdu si pořád myslíte, že jsme si všichni rovni? Opravdu si nemůžeme vzít někoho, koho milujeme jen proto, že není opačného pohlaví?

Mohou mít homosexuálové děti?

Každý z nás ví, že přírodní cestou mít stejnopohlavní páry děti nemohou, ale proč to nejde jinou cestou? Jak jsem již v předchozím odstavci psala, registrovaní partneři si opravdu nemohou adoptovat či vzít do pěstounské péče děti. Proč by však dvě maminky či dva tatínci nemohli vychovat dítě stejně či lépe, než maminka a tatínek? U heterosexuálních párů přece taky nikdo neurčuje, zda si mohou udělat dítě. Opravdu si myslíte, že je dětem lépe v ústavech, než u homosexuálů?

Já vím, člověk by si řekl, že to není normální, ale pokusme se to znormalizovat. Pokusme se o opravdovou rovnoprávnost a pojďme se alespoň trochu zamyslet nad tím, zda jsme na sto procent fér k lidem, kteří mají JEN rádi stejné pohlaví.

Přeju si a doufám, že tento článek alespoň jednomu člověku pomohl, nebo někomu alespoň trochu pozměnil názor. A poslední věc, opravdu se pokusme naši rovnoprávnost zrovnoprávnit.

                                                              

                                                                                                                                                             Johana M. 3.F.

Žádné komentáře:

Okomentovat