úterý 29. září 2020

Jezdectví. Je to sport? Kůň jako majestátné zvíře...


Kolik zhruba lidí si myslí, že jezdectví je sport? Kdo naopak si myslí a utvrzuje, že jezdectví je sport? Je opravdu kůň majestátné zvíře? Mělo by se posílat na jatka? To vše v dnešním článku.

Z pozice člověka, který tento sport nezná, nebo dokonce i zná, ale nezajímá se o něj, je odpověď nejasná. Polovina lidí jezdectví považuje za sport, ovšem jsou tady lidé, kteří jezdectví za sport nepovažují. Potom jsou tu lidé, kteří jezdectví jako takové provozují. Ti mají jasnou odpověď a odpověď zní ANO! Protože my "koňáci" víme, co všechno jezdectví obnáší. Většina lidí, co i na koni seděla, říká že to sport rozhodně není. Že vlastně lidi, kteří jezdí na koních nic nedělají, jen si vozíme zadky. Ovšem člověk si musí zkusit pořádnou práci na koni a pak možná svůj názor změní na to jestli jezdectví sport je nebo není.

 


Je kůň majestátné zvíře? To je další otázka, kterou si klade spousta lidí. Spousta lidí má z koní strach, protože je pravda, že kůň je opravdu velké a těžké zvíře. Poté jsou tady lidé, kteří z koní mají respekt a poté jsou tady lidé, kteří koně zbožňují a berou ho jako například součást rodiny nebo jako mazlíčka nebo také jako společníka. Vše toto je možné. Ti lidé, kteří koně berou jako společníka do života nebo ho mají prostě jen rádi, si s koňmi hrají na jízdárně, přirozeně komunikují, tento typ komunikace zvýší vnímání mezi jezdcem a koněm. Nebo na něm samozřejmě jezdí.

Poslední otázkou v tomto článku bude, jestli kůň patří na jatka nebo ne? Ve většině zemí se koňské maso jí. Není to nezákonné. I u nás v České republice to není nezákonné. Nejhorší je, že někdy nelze poznat jestli jíme koňské maso nebo kuřecí, hovězí maso atd. Většina lidí je ovšem proti jezení koňského masa. V dnešní době se zakladají i petice proti tomu, aby koně chodili na jatka. Koně zde trpí. Jsou převáženi v nepředstavitelných podmínkách. Jsou nacpáni v nějakém kamionu, nemohou se ani otočit. Většinou polovina koní ani nedojede na jatka živá, většinou jsou udupáni jinými koňmi. Žádný kůň si takto nezaslouží umřít.

Adéla Pantoflíčková

Žádné komentáře:

Okomentovat