úterý 4. února 2020


Olympiáda v Tokiu se blíží!

Již nyní můžete v Tokiu narazit na obrovské olympijské kruhy, které sem organizátoři nainstalovali minulý týden. Zahájení se uskuteční 24. července a konec je naplánován na neděli 9. srpna.

Japonské Tokio bude opět hostit Letní olympijské hry. Ty minulé se zde odehrály v roce 1964 a budou to premiérové Olympijské hry pro čtveřici nových sportů. Jsou jimi sportovní lezení, karate, surfing a skateboarding. Na scénu se také vrací baseball a softball. Soutěžit se bude tedy v 33 sportech a celkem ve 324 soutěžích.

Kandidaturu na pořádání XXXII. Letních olympijských her podaly města Madrid, Řím, Baku, Istanbul a Dauhá, ovšem na oficiální kandidaturu nebyly povýšeny Dauhá a Baku. Mezi tři nejlepší adepty se dostali Tokio, Madrid a Istanbul a členové olympijského výboru pak 7. září 2013 zvolili pořadatele Tokio.

Přípravu ovšem také zahltila vlna kritiky poté, co byl návrh olympijského stadionu od britské architektky Zahy Hadid oceněn na 300 miliard jenů. Stavba se měla zahájit již v červenci 2015, ovšem po přehodnocení návrhu se architektury stadionu ujal Japonec Kenga Kuma. Stadion se tak začal stavět se zpožděním 14 měsíců v říjnu 2016. 

Ovšem i přes tyto komplikace se očekávají jedny z nejúspěšnějších olympijských her vůbec.

Image result for olympiada 2020"
Jan Linhart, 3.ročník

Žádné komentáře:

Okomentovat