středa 10. června 2015

Cigaretový dým minulostí


Vláda se na svém jednání 3.6. 2015 shodla na novele zákona, která od základů změní zvyky a pro některé i neřesti ve stravovacích zařízení. Kouření cigaret bude od ledna 2016 zakázáno ve všech restauracích, barech a kavárnách.
Zákon také bude zakazovat kouření na koncertech, v kinech, na stadionech nebo na tanečních zábavách. Iniciátorem celého návrhu byl ministr zdravotnictví Svatopluk Němček (ČSSD), který chtěl zlepšit ochranu zdraví občanů a snížit těžká onemocnění lidí, kteří si lidé způsobují právě kouřením cigaret. Návrh byl schválen jednohlasně a ještě mu zbývá cesta do Poslanecké sněmovny a Senátu, kde by měl být bez problému schválen. Zákon se týká i elektronických cigaret a bylinných výrobků ke kouření.
Pokud si rádi dáváte k posezení s přáteli nebo k obědu či večeři ve stravovacích zařízeních cigaretu, rychle by jste si měli navyknout, že může od příštího roku platit tento důležitý zákaz. Eventuelně Vám může hrozit pokuta. Za kouření v restauraci a podobných zařízeních bude hrozit provozovateli pokuta až 50 tisíc korun, dotyčnému kuřákovi až 5000 korun. Podle zákona by také měl být v nabídce restauračních zařízení jeden nápoj levnější než alkoholické nápoje. Stoupají také pokuty za nalití alkoholu dětem na dva milióny a dospívajícím na milión korun. Jestliže se budou v zařízeních pohybovat podnapilé děti, budou moci kontroloři podnik na dva dny zavřít.
Výsledek obrázku pro zákaz kouření
Adam Hejda, 3.E

Žádné komentáře:

Okomentovat