čtvrtek 29. ledna 2015

Láska prochází žaludkem


Jak jistě víte, blíží se někým milovaný, někým nenáviděný Valentýn. Nemusíte své nejbližší obdarovávat všelijakými dary, ale stačí upéct např. čokoládový fondant, protože láska přeci prochází žaludkem! :)


S pečením jsem trošku bojovala, protože ve finále musí být dezert uvnitř stále tekutý. A pokud pečete tuto pochutinu poprvé a nevíte přesně, jak funguje vaše trouba, tak se připravte na více pokusů. Mně se to povedlo až na potřetí :) Tím vás samozřejmě nechci odradit, protože výsledek je delikátní a když se povede, potěší nejedny chuťové buňky!




Co budete potřebovat? 
  • 90 g hořké čokolády (70% kakaa)
  • 90 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 90 g cukru krupice 
  • formičky, elektrický šlehač s metličkou
  • + máslo a polohrubá mouka na vymazání 


A jak na to? 

1. Rozehřejte troubu na 190-200°, rošt by měl být spíš výše. 
2. Připravte si vodní lázeň: do hrnce stačí dát pár centimetrů vody a ohřívat, dokud se voda nezačne vypařovat.
3. Rozehřejte máslo s čokoládou v ideálně kovové misce, která by měla do hrnce ... zapadnout :) 


4. Mezitím pomocí elektrického šlehače s metličkou ušlehejte vejce do pěny (cca 2-3 minutky), použijte spíše pomalejší otáčky, turbo ne-e. 
5. Po dvou minutách šlehejte dál, ale začínejte přisypávat po lžících cukr - vždy tak po 15 vteřinách. Až bude v misce všechen cukr, můžete šlehač vypnout. 
6. Rozehřátou čokoládu vlijte do oslazených vajec a ručně metličkou pomalu spojte v jednobarevnou hmotu. 
7. Prosejte mouku a opět opatrně vmíchejte.  
8. Vymažte si formičky máslem a vysypte moukou. 
9. Nadávkujte těsto do vymazaných formiček - tak do 2/3 výšky. 
10. Vložte do trouby. Prostředek těsta na hladině by měl být níž než okraje - pokud se utvoří špička, která by chtěla praskat, je pozdě, přepečeno. Já pekla 9-10 minut. Je to dost individuální, ale kolem 8-10 minut to bude maximálně. :) 
11. Vyjmeme z trouby a necháme trošku zchladnout. Poté můžete dortík vyklopit a je hotovo! :) 

Ideální je fondant servírovat s něčím kyselým - maliny, rybíz nebo i marmeláda, a nebo se zmrzlinou (vanilkovou, oříškovou). 

Přeji dobrou chuť!! 

Sára Laštovková, 3.D


Žádné komentáře:

Okomentovat