úterý 18. listopadu 2014

SMAŽENÝ LILEK a DOMÁCÍ HRANOLKY podle pana profesora Hladíka


Při výuce o Itálii jsme se dostali k tomuto pokrmu pro dvě osoby.

Na přípravu potřebujeme:
·         4 středně velké brambory se středním obsahem škrobu (klasifikace č. 2 nebo B),
·         1 malý lilek,
·         bylinky dle chuti (majoránka, bazalka, různé druhy pepře),
·         lžičku másla,
·         olivový olej,
·         špetku soli. 

Čas přípravy: přibližně 15 minut

Postup:
Brambory oloupeme (pokud jsou nové, pečlivě omyjeme a nemusíme loupat) a nakrájíme na dlouhé hranolky. Rozložíme na pečící papír a dáme péct na 150 °C asi na patnáct minut.

Lilek nakrájíme na tenká kolečka a posolíme. Necháme „vypotit“. Mezitím na rozehřáté pánvi necháme rozpustit kousek másla a na něm orestujeme kolečka lilku. Přidáme bylinky dle chuti a vůně, opepříme a mírně můžeme posolit.

Bramborové hranolky vytáhneme z trouby, až když jsou pěkně „zlaté“. V míse prohodíme se špetkou soli.

Servírujeme na dvou hromádkách. Lilek můžeme polít libovolně olivovým olejem, aby nebyl suchý. Dle chuti můžeme přidat například na másle restovanou kukuřici nebo opečenou papriku.
 

 
Robert Herink, 3. F
 

Žádné komentáře:

Okomentovat