čtvrtek 30. října 2014

WTF is MBP?

V mnohých z nás dřímá umělecká duše. Častokrát se probudí třeba při hodině chemie, kdy na okrajích sešitu začnou vznikat díla o podobenství vyučujícího s Rimmerem z Červeného trpaslíka, nebo při snaze zkrátit si dlouhou chvíli čmáráním po stěnách veřejných toalet. Najdou se ale i tací, kteří básnění věnují více úsilí a se svou tvorbou veřejně vystupují. Jsou jimi členi nově vzniklého uskupení „Mladí básníci pražští“.

Skupina „Mladí básníci pražští“ vznikla před letními prázdninami z náhodného setkání literárních nadšenců z Budějárny a Resslovky 8, kdy se tito nadšenci rozhodli spojit své síly a vytvořit něco, co doposud nemá na české scéně obdoby. Vzniklo tak uskupení, které si klade za cíl přinést mladou poezii blíže lidem a vytvořit živou komunitu lidí se společnými zájmy.


Členy MBP jsou básníci a prozaici narozeni po Sametové revoluci. Za čtyři měsíce uspořádali již pět autorských čtení, jako hosté vystupovali na více než deseti kulturních akcích a pravidelně čtou v pražské MHD. Kromě toho mediálně podporují i jiné kulturní události, jako jsou „Zlatoválky“ či „Literární dílny“.


Aktuálně můžete MBP vidět 18. a 20. listopadu na celostátním básnickém festivalu „Den poezie“.


Na závěr bychom vás rádi pozvali na některou z akcí, a pokud byste měli zájem se k MBP přidat, neváhejte a napište na facebook skupiny „Mladí básníci pražští“.



Autor článku: Kristýna Hrdličková z časopisu GyBeat Gymnázia Budějovická
Podíleli se: Mattia Natale a Mikaela Rotaru


Žádné komentáře:

Okomentovat