čtvrtek 26. září 2013

Pražský hrad a burčák - ta nejlepší podzimní kombinace!!




Dne 15. 9. 2013 jsme se byli podívat na Vinobraní na Pražském hradě. Součástí bylo i tradiční otevření produkčních zahrad. Tato akce se opakuje již osmým rokem. 

Na začátku celé prohlídky produkčních zahrad nás přivítala průvodkyně, sdělila nám základní informace o zahradách a ukázala směr další prohlídky. Po cestě bylo několik dalších průvodkyní, které nám ochotně podaly jakoukoliv informaci, o kterou jsme měli zájem.

Viděli jsme zde historický Masarykův včelín, který je postaven ve stylu dřevěných kostelíků z Podkarpatské Rusi, pochází z roku 1934 a navrhl jej slovinský architekt Josip Plečnik. Včelín je dosud funkční.  Mohli jsme tu ochutnat a poté i zakoupit místní med.

Na prohlídce se mi nejvíce líbila návštěva skleníků. Bylo zde velké množství orchidejí, anturií, růží, gerber a mnoho dalších květin. Nejkrásnější z nich byl podle mého názoru velký stromkový ibišek, který měl nezvyklou oranžovo-růžovou barvu.  Součástí jednoho ze skleníků byl kvetoucí banánovník, který zde pěstují již 50 let.

Po opuštění produkčních zahrad jsme navštívili vinobraní. Zde jsme ochutnali letošní burčák a podívali jsme se, jak se lisuje nápoj z hroznové šťávy. Zpříjemněním celé akce byla cimbálová muzika, folklórní soubory a ukázky tradičních řemesel.

Akce se mi velice líbila a ráda bych na ni za rok přišla znovu.
Tereza Benešová

Žádné komentáře:

Okomentovat