středa 19. prosince 2012

Kde se vlastně vzal snowboarding ?



Snowboarding se stal v posledním desetiletí nejdynamičtějším zimním sportem, stal se téměř určitým symbolem nekonformních lidí, kteří touží po dobrodružství, silných prožitcích a vzrušujícím pohybu.
Jak ale vlastně vznikl?
Úplné počátky snowboardingu jsou někde na konci šedesátých let, kdy několik nadšených "surfařů" přemýšlelo co dělat v zimě a dostalo nápad vytvořit si surf, se kterým by se dalo jezdit na sněhu.

Tak vznikl první snowboard, i když po pravdě řečeno tomu dnešnímu příliš podobný nebyl. Bylo to jakési malé surfové prkno a nemělo ani vázání. Ani materiál použitý k jeho výrobě nebyl příliš vhodný, byl totiž příliš měkký a křehký a prkno při tvrdším dopadu praskalo. Jeho hlavním problémem však bylo to, že neměl ostré boční hrany a tudíž byl téměř neovladatelný. Začátek to však byl dobrý a mezi "surfaři", kteří si nemohli dovolit trávit celou zimu na Floridě se stal docela populární.

Někdy v první polovině sedmdesátých let zjistila skupinka stále ještě nespokojených nadšenců, že pokud si připevní k prknu boty pomocí pásků bude ovladatelnější. V dalších letech se domácí kutilové začali učit od výrobců lyží a udělali asi největší skok k dnešní vizáži snowboardů. Výrazně totiž zúžili prkno, dali mu skluznici a hlavně mu přidali kovové hrany, díky nimž byl najednou snowboard daleko ovladatelnější než dříve. Někdy v této době také začínají vznikat první ryze snowboardové firmy jako např. Burton, Ride, Hammer, atd..


Nyní již následují léta devadesátá, která do tohoto sportu přinesla velký převrat. S tím, jak snowboarding rostl na oblibě, firmy věnovaly stále větší úsilí na vytvoření nových a lepších materiálů, jednodušších vázání, pohodlnějších bot a mnoha jiných doplňků. V dnešní době již tento sport není výsadou bláznivých "surfařů" ani mladých, ale i mnoho dospělých zjistilo, že není nutné krotit dvě křížící se lyže, ale je docela zábavné klouzat na snowboardu.

Žádné komentáře:

Okomentovat