úterý 3. dubna 2012

VELIKONOCE


Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, kterým oslavujeme zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Probíhají v neděli po prvním jarním úplňku. Tento rok tedy připadají na 9. 4. 2012.
Letos se ovšem nebudou slavit tradičně tím, že chlapci a muži ráno „vyšlehají“ ženy a dívky pomlázkou, ale díky přestupnému roku to letos bude naopak. 

Jak se slaví Velikonoce ve světě?
Austrálie
Velikonoce zde slaví až začátkem podzimu. A nemají zde Velikonočního králíčka jako my, protože jim jednou králici zničili celou úrodu.
 
Rusko
Při oslavě pravoslavných Velikonoc si Rusové nechávají v kostele požehnat vajíčka a pak si je uvařená dají k velikonočnímu obědu. Také beránek a mazanec v Rusku existuje, pomlázky však ne.

Mexiko
V předvečer Velikonoc po setmění se v ulicích sejdou tisíce lidí s obrázky nebo papírovými krabicemi s bonbony. Ty se věší, pálí nebo se do nich mlátí holí tak dlouho, až se obal protrhne a sladkosti vypadnou na zem.


Irsko
Ráno v den Velikonoc se jí vajíčka, aby se tak uzavřel půst. Ten, kdo chce během dne získat velikonoční koláč, musí zatančit.

Holandsko
V neděli chodí lidé obcházet farmy. Tam sbírají vajíčka na velikonoční sporty. Na Boží hod velikonoční se zde chystá speciální pokrm Paasbrood - sladký chléb s rozinkami a rybízem. Velikonoční pondělí je určené pro hry s vajíčky. Ti nejmenší se snaží najít vajíčka, která jsou poschovávána kolem domu a v zahradách.


Kateřina Burdová




Žádné komentáře:

Okomentovat