pátek 30. prosince 2011

VÁNOČNÍ TRADICE A JEJICH PŮVOD


Nejprve něco o Vánocích

Vánoce patří mezi nejstarší a nejvýznamnější křesťanské svátky, avšak jejich počátek pochází z pohanského svátku. Tento svátek oslavoval zimní slunovrat. V této době si pohané mysleli, že se znovu rodí bůh Slunce, a díky tomu, že se prodlužuje den a krátí noc. Tento pohanský svátek byl časem vytlačen a nahrazen církevním oslavováním narození Ježíše Krista. Některé z pohanských zvyků se však zachovaly a staly se součástí Vánočních rituálů mnoha rodin. Jako například krájení jablka, schovávání šupin z kapra nebo kladení mince pod talíř.


Historie Vánočního stromečku

Tradice zdobit vánoční stromeček má dlouhou historii a pochází ještě z dob pohanských magií a kouzel. Svaté noci byly původně oslavovány tancem pod stromy, který byl ozdoben svíčkami a ovocem. Na počátku se však zdobily stromy ve volné přírodě v okolí lidských obydlí.



Koledování a Vánoční koledy

Koledování je tradiční staročeský zvyk, kdy chodí koledníci domů a zpívají vánoční písničky, za které dostávají dárky. Za hlavní období koledování se považuje čas mezi Štědrým dnem a svátkem Tří králů, tedy mezi 24. prosincem a 6. lednem.

Žádné komentáře:

Okomentovat