středa 9. září 2015





 



Burgerfest


Pro všechny milovníky dobrého masa máme skvělou novinku. Ve dnech 19 a 20. září se koná největší burgerový festival ve střední Evropě, kde si můžete smlsnout na nejlepších burgrech nejen z Prahy, ale celé ČR.
Posláním Burgerfestu je však dokázat, že i tradiční americké jídlo, jakým burger je, má své místo v dobré gastronomii. Již v loňském roce se  do výtečných burgerů zakouslo více než 40 000 lidí.


Letošní Burgerfest není jen o burgerech. Návštěvníci se mohou pobavit a zažít kousek Ameriky i tady na Výstavišti v Pražských Holešovicích. Můžete se těšit na velmi bohatý doprovodný program a také příjezd velkých zahraničních hvězd grilování z USA!
       Důležité informace:


https://slevomat.sgcdn.cz/images/t/660/40/61/4061923-7495ce.jpgOtevírací doba:


Sobota
19.9.2015
10:00-24:00
Neděle
20.9.2015
10:00-20:00


 






Cena:


50 Kč (pouze vstupné) Po zakoupení dostanete náramek, který je možno použít celý víkend.
 Psí miláčci povoleni, ale pozor, aby se nestali součástí jednoho z burgerů :))


 


Novotná, Homolková 4. D


 

 

Praha zazáří již potřetí

 
Signal Festival - již třetí ročník známého festivalu světel se koná od 15. do 18. října v Praze. Jedná se o videoprojekci na známé budovy a památky. A to vše je zcela zdarma.
 
 
 
 
 
Během dvou ročníků se tato akce stala nejnavštěvovanější kulturní událostí v České republice. Od té doby do jejích ulic pravidelně přináší aktuální trendy v propojování kreativity, nových technologií a veřejného prostoru.
Novinkou letošního ročníku je uspořádání instalací do jednosměrné trasy. Celou trasu lze jít pěšky - návštěvníci ale mohou využít i autobusy, metro, dokonce i přívozy. Projekci si můžete užívat např. na kostele sv. Ludmily na Náměstí Míru, na Petřínské rozhledně, na Kampě či na náplavce. 
V centru města budou i tzv. Light Pointy - stánky, kde se mohou návštěvníci občerstvit, zakoupit upomínkové předměty nebo průvodce festivalem s mapou.
 
Snažíme se každým rokem vozit zajímavější a velkolepější díla, což je logicky i finančně náročnější. Budeme rádi, když nám naši příznivci „vyšlou signál“ a podpoří nás. Je totiž důležité vědět, že ti, pro které festival organizujeme, jsou spokojení a chtějí, abychom festival vylepšovali,říká ředitel festivalu Martin Pošta.
 
Jelikož jsme obě na této akci byly, můžeme Vám ji vřele doporučit. Proto vezměte svou rodinu či kamarády a sami se přesvědčte o tom, jak dokáže být Praha okouzlující.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sára Laštovková a Karolína Bálková, 4.D
 

Ve Francii nebudeme chybět!

Česká fotbalová reprezentace na následujícím Evropském šampionátu ve Francii nebude opět chybět!
 Český fotbalový tým může již po šesté v řadě slavit postup na Evropský šampionát. Náš národní tým úspěšně zvládl oba své kvalifikační duely na výbornou. Nejprve se Češi utkali na domácím stadionu v Plzni s celkem Kazachstánu. I přes nepříznivý vývoj, kdy Češi prohrávali 0:1 se jim zápas podařilo otočit a zvítězit 2:1. Obě branky vstřelil slávistický kanonýr Milan Škoda.
 V dalším, již osmém kvalifikačním zápase náš tým vycestoval za zápasem do lotyšské Rigy, kde po gólech Limberského a Daridy zvítězil taktéž 2:1. Pro zaručený postup potřebovali Češi kromě své výhry také pomoc Turků, kteří nesměli prohrát s Nizozemskem. Turecko zvítězilo 3:0 a české oslavy mohli tak naplno vypuknout.

D.Lipár 4.C
Z. Přívorová 4.C



Šťavnaté domácí burgery
Burgery:
cca 800 g mletého vepřového (měla jsem plecko - ale kdo chce hovězí, dá hovězí, kdo kuřecí, dá kuřecí atd.)
1 vejce (dala jsem zbytek, co mi zůstal z potírání housek)
3 stroužky česneku
2 lžíce kremžské hořčice
sůl, pepř, majoráka (hodně), drcený kmín, sladká paprika
cheddar, slanina
Bulky:
3 lžíce teplého mléka
1 hrnek teplé vody
1 balíček instantního droždí (příp. 1/2 kostky čerstvého - rozdrolit, smíchat s cukrem a třít vidličkou tak dlouho, dokud se nedostane do tekutého skupenství)
2 1/2 polévkové lžíce cukru
1 1/2 čajové lžičky soli
1 vejce
2 hrnky celozrnné mouky
1 1/3 - 1/2 hrnku hladké mouky (prvně doporučuji dát méně, pokud se těsto bude lepit, po lžičkách přidávat - já jsem přidávala, ale nevím přesně kolik)
2 1/2 polévkové lžíce másla (rozpustit)
+ 1 vejce na potření
Postup přípravy
Když jsem si doma vařila domácí burgery tak jsem si bulky kupovala v obchodě, protože jsem neměla čas na přípravu domácích bulek. Chtěla bych doporučit, pokud si bulky budete také kupovat, aby jste si koupili bulky v menší velikosti, protože maso se hodně smrskne a pak je burger moc suchý.

Přejdeme tedy k vaření burgerů. Maso jsem si osolila, opepřila, ochutila paprikou, majoránkou, kmínem a nakonec přidala prolisovaný česnek, hořčici a vejce. Tuto směs jsem pořádně promíchala. Z trochy směsi jsem si na talířku udělala tenčí kulatou placku, dala na ni cheddar a kousek slaniny. Na toto jsem nandala další vrstvu masové směsi a pořádně jsem to k sobě spojila aby mi sýr nevytekl ven až se rozteče. Když jsem měla takto připravené všechny burgery dala jsem je smažit na pánev, ale samozřejmě je možné použít i gril. Smažily se z obou stran, dokud se maso nepropeklo - klidně může chytnout i trochu tmavší barvu.

Na stůl jsem burgery dávala zvlášť spolu s ostatními přílohami aby si každý nandal všeho podle chuti.

Přejeme pěknou chuť za Terezu Novotnou a Terezu Syrovou, 4.C



Večerníček slaví 50!

 

     Letos oslavil Večerníček úctyhodné výročí 50 let a vrcholem tohoto jubilea se stala ojedinělá výstava mapující jeho historii. My jsme se této výstavy osobně 3. září zúčastnily. Pokračujte dál a my se s Vámi podělíme o naše dojmy z výstavy...

 


MEZI PLOTY 2015



To, že začíná školní rok 2015/2016, neznamená, že festivalová sezóna končí. Od 26. do 27. září bude v Praze probíhat festival Mezi ploty 2015. Tato akce se bude konat v areálu psychiatrické léčebny v Bohnicích.

Cílem tohoto projektu je pomoct lidem nejen s duševními, ale i každodenními problémy. S odborníky se setkáte v programových zónách, které budou k dispozici všem návštěvníkům.

Při příležitosti této akce vystoupí mnoho profesionálních hudebníků, ale také handicapovaných umělců. Mezi ty nejznámější patří: Marek Ztracený, Gipsy.cz, Rybičky 48, Voxel, ATMO Music, Martin Harich, Ewa Farna, Tomáš Klus a další...

Vstupné:
dvoudenní - 350 Kč (500 Kč na místě)
jednodenní - 200 Kč (300 Kč na místě)
12-15 let - 100 Kč na místě
pro děti do 12-ti let je vstupné zdarma
PŘEDPRODEJ V SÍTI Ticketstream.

 
 
 
  Eliška VLADYKOVÁ, Robert HERINK - 4. F
 
 

středa 10. června 2015

Cigaretový dým minulostí


Vláda se na svém jednání 3.6. 2015 shodla na novele zákona, která od základů změní zvyky a pro některé i neřesti ve stravovacích zařízení. Kouření cigaret bude od ledna 2016 zakázáno ve všech restauracích, barech a kavárnách.
Zákon také bude zakazovat kouření na koncertech, v kinech, na stadionech nebo na tanečních zábavách. Iniciátorem celého návrhu byl ministr zdravotnictví Svatopluk Němček (ČSSD), který chtěl zlepšit ochranu zdraví občanů a snížit těžká onemocnění lidí, kteří si lidé způsobují právě kouřením cigaret. Návrh byl schválen jednohlasně a ještě mu zbývá cesta do Poslanecké sněmovny a Senátu, kde by měl být bez problému schválen. Zákon se týká i elektronických cigaret a bylinných výrobků ke kouření.
Pokud si rádi dáváte k posezení s přáteli nebo k obědu či večeři ve stravovacích zařízeních cigaretu, rychle by jste si měli navyknout, že může od příštího roku platit tento důležitý zákaz. Eventuelně Vám může hrozit pokuta. Za kouření v restauraci a podobných zařízeních bude hrozit provozovateli pokuta až 50 tisíc korun, dotyčnému kuřákovi až 5000 korun. Podle zákona by také měl být v nabídce restauračních zařízení jeden nápoj levnější než alkoholické nápoje. Stoupají také pokuty za nalití alkoholu dětem na dva milióny a dospívajícím na milión korun. Jestliže se budou v zařízeních pohybovat podnapilé děti, budou moci kontroloři podnik na dva dny zavřít.
Výsledek obrázku pro zákaz kouření
Adam Hejda, 3.E
Jarní škola mediálních studií

Ve dnech 11. - 13. května 2015 jsme se zúčastnili Jarní školy mediálních studií, kterou pořádala Metropolitní univerzita Praha. Společně s námi, třeťáky z volitelného předmětu Mezinárodní a jazyková kultura, se Jarní školy zúčastnili také žáci z Českých Budějovic.
První den jsme byli vřele uvítáni rektorem univerzity profesorem Michalem Klímou. Kurzem nás poté provázel Ing. Vít Novotný a PhDr. Jiří Závozda, členové katedry mediálních studií a externí mediální odborníci. Po uvítacím proslovu a občerstvení, které pro nás bylo připravené, nás pan Novotný seznámil s nahrávacím zařízením a vyslal nás do terénu natočit reportáže, popř. krátký příběh na námi vybrané téma. Při natáčení jsme si užili mnoho zábavy, ale zároveň jsme si uvědomili, že to opravdu není nic snadného. Na konci dne jsme odevzdali zařízení a těšili se, co přinese zítřek.
Následující den jsme nahráli svůj videomateriál do notebooků a naučili jsme se zacházet s programem, který se využívá na úpravu a stříhání videí. Během této práce jsme se velmi nasmáli a byla to pro nás skvělá zkušenost. Po ukončení práce se stříháním na nás čekal další velký oříšek. Sami jsme si totiž mohli vyzkoušet, jaké je to pracovat se čtecím zařízením. Přestože to v televizi vypadá poměrně snadně, všichni jsme se shodli na tom, že čtení zpráv není vůbec nic lehkého. Nejenže musíte číst ve správném tempu a dobře artikulovat, ale také si musíte dávat pozor na své pohyby a na výraz tváře. I když to pro nás nebylo vůbec lehké, celé čtení jsme si moc užili a dovolíme si tvrdit, že to pro nás byla nejzajímavější aktivita z celé Jarní školy.
Třetí den jsme prezentovali své práce – natočená videa. Od ostatních spoluúčastníků jsme viděli skvělé reportáže, které byly nejen poučené, ale také velmi vtipné. Naše video byl krátký film s názvem Ženy sobě. Jednalo se o příběh chlapce, který měl současně tři přítelkyně až do doby, než se všechny dohromady potkaly. Po zhlédnutí všech prací, které byly opravdu povedené, si vzali slovo opět naši „průvodci“ celým bohatým programem a pan Klíma nám rozdal Certifikáty o absolvování Jarní školy.
Tímto bychom rádi poděkovali Metropolitní univerzitě Praha, za skvělý čas na jejich workshopu, protože jsme si ho velmi užili a naučili se mnoho nových věcí. A také naší paní profesorce Michálkové, která nám stála celou dobu po boku a dokonce i svolila k tomu, že si zahrála maminku již zmíněného chlapce v našem krátkém filmu.


 
 
                                                         Homolková, Bálková, Vaňásek

L E T N Í  R E C E P T

 

Čeká nás léto, prázdniny a radovánky. A s tím i pochutnávání si na různých dobrotách (zdravých i nezdravých).

 

Inspirace pro Vás.



Letní lehký kuřecí salát s toasty

Potřebné ingredience :

Ø 1 kus papriky

Ø 4 kusy toastového chleba

Ø 1 hlávka salátu

Ø 1 kus jarní cibulky

Ø 1 okurka

Ø 10 kapek oleje

Ø 1 kus cibule

Ø 2 kuřecí prsa

Podle chuti pak dochucujeme : mletým černým pepřem, kari nebo solí


Postup přípravy receptu:
První si připravíme ingredience na salát. Na dlouhé nudličky nakrájíme hlávkový salát, papriku, okurku a jarní cibulku. Vše smícháme, osolíme, opepříme a zakapeme olejem. Také si nakrájíme na dlouhé nudličky cibuli, kterou zatím necháme stát v misce.Poté si na malé kousky nakrájíme kuřecí maso. Zakapeme olejem. Můžeme přidat i trochu kari koření. Necháme chvíli odležet a mezitím si nakrájíme toastový chleba na trojhránky.Do rozehřáté pánve s olejem vhodíme kuřecí maso a začneme opékat. Na druhé pánvi můžeme rychle opéct toastové trojhránky. Pozor, abychom je nespálili. Až masíčko začne chytat barvu, vhodíme k němu nachystanou cibuli. Cca po 10 - 15 minutách by mělo být masíčko hotové.Na  talířky rozprostřeme salát, který posypeme opečeným kuřecím masem s cibulí. K tomu na okraj talířku položíme dva toastové trojhránky. Kdo chce, může k letnímu kuřecímu salátu přiložit ještě malou misku s dresinkem.

Přívorová, 3.C

pondělí 8. června 2015

Šipky jako sport i jako zábava

Milí čtenáři, rozhodla jsem se pro vás udělat rozhovor se studentem naší školy Dominikem Lipárem z 3.C, o jeho milované hře - šipkách. Dominik je skvělý hráč šipek, ne jen že už mnoho turnajů vyhrál, ale i já jsem měla tu čest si s ním zahrát a musím uznat, že mě porazil na plné čáře. 

Kdy jsi poprvé zkusil šipky, a kdy jsi poprvé šel na turnaj?
Dominik hrající jeden z
 jeho prvních turnajů
Šipky jsem poprvé hrál v roce 2012 při návštěvě mé oblíbené hospůdky s kamarády. Můj první turnaj jsem odehrál ještě následujícího roku 2013 v lednu v Hradci Králové. Umístil jsem se jako 5 z 30.

Co tě na šipkách nejvíc baví?
Nejvíc mě na šipkách baví mezinárodní turnaje. Tam se nejlépe získávají zkušenosti.

Jaké jsi měl dosavadní největší úspěchy?
Za svůj největší dosavadní úspěch považuji nominaci do reprezentace družstva seniorů pro mistrovství Evropy v Dánském Billundu.

Máš nějaké cíle do budoucna?
Do budoucna bych chtěl získat titul mistra republiky, také dosáhnout dobrého výsledku s reprezentací na mistrovství Evropy v Dánsku a v poslední řadě se svým týmem dosáhnout postupu do vyšší ligy.

A na závěr, co považuješ za největší neúspěch?
Za neúspěch považuji brzké vyřazení z turnajů. Především z těch mezinárodních.

Pro časopis Resset: Tereza Novotná, 3.C
Odpovídal: Dominik Lipár, 3.C