pondělí 3. dubna 2017

Majčino vědecké okénko


Vliv DNA na raka


Vědci už dávno prokázali, že rakovina je způsobena chybami v DNA, a nová studie zjistila, že ve většině případů rakoviny, jsou tyto chyby zcela náhodné. Není to kvůli dědičnosti nebo faktorům životního prostředí, ale spíše výsledkem náhodných chyb.

Vědci tyto mutace přisuzovali především dvěma věcem: buď byla
 mutace zděděna, nebo způsobena vnějšími faktory, které mohou poškodit DNA, jako je cigaretový kouř nebo ultrafialové záření. Ale třetí faktor ve skutečnosti tvoří dvě třetiny těchto mutací.


Voda má emoce

Doktor Emoto svým vědeckým výzkumem prokázal, že voda je významným nosičem informací.
Jak to prokázal? Fotografií mikroskopické částečky vody – malého vodního krystalu, který měnil svoji strukturu podle působení různých vnějších faktorů.
Jeho sbírka fotografií vodních kristalků se stala klíčem k prokázání vztahu mezi vnějšími vlivy a změnou ve struktuře vody. Emoto provedl velké množství pokusů s kvalitou vody a dopadem negativních a pozitivních slov na strukturu vody. Zkoumal vliv hudby, obrazů, písmen nebo textů a provedl také další netradiční pokusy například testováním vlivu různých druhů modliteb na strukturu vodních krystalů.

“Tyto poznatky poukazují na to, že jsme sami tvůrci našeho vlastního života. Svůj život utváříme tím, jak myslíme, jak mluvíme, jaký zaujímáme postoj – protože to vše jsou výrazné vibrace a energie, které mají vliv na realitu, kterou zažíváme,“  - Emoto.

Mariana Macháňová 3.F


pátek 31. března 2017

Co stojí za nárůstem vegetariánů a veganů?

Výsledek obrázku pro vegan cowDříve, než se plně vyjádřím k výše uvedenému titulku, rád bych uvedl na pravou míru, co tyto pojmy znamenají, a jak se vzájemně odlišují.


Vegetarián - Zpravidla odmítá konzumaci živočišného masa (nebo se udělá výjimka, a konzumuje se pouze rybí maso). Povětšinou tak lidé dělají, protože je jim zkrátka líto smrti zvířat, která jim přijde zbytečná, nebo jim přijde život bez masa jako zdravější alternativa.


Vegan - Odmítá konzumaci veškerých živočišných produktů (včetně zvířat). To znamená, že například odmítá jíst vejce, mléko nebo med. Většinou tak činí ze stejných důvodů jako vegetariáni, akorát často dohání svou potřebu "žít zdravě" do extrému.

Nyní se pokusím podívat blíže, proč se jich, nejen na naší škole, ale i ve světě objevuje stále více.

1) "Žijeme v blahobytu"

 - Je to tak. V dřívější době, ještě cca 50 let dozadu, si lidé nemohli vybírat, co budou jíst (teda, alespoň většina), protože nebyly dnešní možnosti volby. Museli jíst, co bylo, tudíž museli jíst i maso a živočišné produkty (mléko, med, vejce), i kdyby se jím sebevíce příčila myšlenka, že kvůli jejich obědu umřelo podvyživené kuře.

Dnes ovšem stoupá kvalita životní úrovně, a díky globalizaci lidé mohou místo oněch živočišných produktů užívat jejich (alespoň dle jejich vlastních slov) dostačující náhražky (sója, tofu).

2) "Soucítí se zvířaty"

 - Tento bod je podobný tomu výše uvedenému. V dřívější době lidé neměli čas ani myšlenky na soucítění se zvířaty (hospodářskými). Jako příklad mohu uvést dřívější JZD, kde bylo vedoucímu jedno, jestli má kráva nějaké pocity. Můžete říct, že dnes je to stejné s velkochovy, ovšem dnes si veřejnost více uvědomuje to, že i zvířata mají nějaké city, a že zkrátka není potřeba je zabíjet, a už vůbec kvůli našemu vlastnímu jídlu (oblíbená hláška těchto příznivců: "Kuře klidně sníš, ale svoji kočku ne!").

3) "Maso je nezdravé"

 - Většina více zdravotně orientovaných veganů a vegetariánů vám bude tvrdit, že maso nejí, protože se bojí o své zdraví kvůli nemocem a nehezkým zdravotním účinkům, které jeho konzumace přináší. Jeden z příkladů, které často uvádí, je zvýšení šance vzniku rakoviny. Je nutno podotknout, že mnoho těchto nekončících sporů je často nerozhodných a sporných.

4) "Maso mi nechutná"

 - Ano, i toto je jeden z důvodů, proč lidé odmítají jíst maso nebo jiné živočišné produkty. Proti tomuto se nedá nic namítat, a je jen dobře, že dnešní doba a globalizace umožňuje těmto lidem užívat náhražky (sója, tofu).


Tato by šlo pokračovat ještě nějakou dobu, ale podle veganů/vegetariánů se jedná o jedny z nejčastějších důvodů, proč se takto rozhodli změnit své stravovací (a myšlenkové) návyky.


Martin Rácz, 3. F

úterý 28. března 2017

Vražedné schody


Vražedné schody


Wikipedie vymezuje pojem schodiště jako: šikmá nosná konstrukce (stavební prvek) sloužící k propojení jednotlivých podlaží nebo k pěšímu překonání určitého výškového rozdílu.

A právě tento výškový rozdíl je mnohdy nebezpečný. Mnozí lidé špatně odhadnou výšku shodu a už se kutálejí dolů.

Typická zranění z pádů ze schodů jsou: modřiny a podlitiny, otřes mozku, zlomené končetiny, naražená žebra. Praktický lékař by Vás měl po každém pádu vyšetřit. I nenápadný pád může mít závažné důsledky.


Mnohdy padají ze schodů osoby starší, ale i neopatrní teenageři s mobilem před obličejem. I já s pádem ze schodů mám zkušenost a nikomu bych stejný zážitek nepřál.

Pádu ze schodů se můžeme vyvarovat, když budeme chodit pomalu a pozorně.



Ptáme se čtenářů:


Tomáš Martinec 3.E

Co máte v plánu na léto?


Poslední dobou už nás příliš netrápí mráz a zimní kabáty pomalu měníme za lehčí oblečení. Nevím jak vám, ale mě to častější sluníčko nutí přemýšlet o letních plánech.

Když si představím, že mám prázdniny, automaticky mě lákají hudební festivaly, které se u nás každým rokem stávají populárnější. Často jsou velmi dobře obsazené, například festival Colors of Ostrava, který trvá od 19. Do 22. července, letos navštíví kapela Imagine Dragons a do Hradce Králové dorazí na Rock for people, 4.-6. července, Evanescence a mnoho dalších.


Pokud však hledáte akci, která se odehraje v bližší době, určitě stojí za zvážení Aerodrome festival, který se koná v Praze 11. června – tam můžete slyšet interprety jako jsou kapely Linking Park, Simple Plan nebo americký rapper Machine Gun Kelly.
 

Tak neváhej! Vezmi kamarády, sežeň stan a užijte si léto plné hudby.

Vstupenky na všechny zmíněné festivaly můžete zakoupit na portálu Ticketpro či na oficiálních stránkách jednotlivých akcí.
J. Kopáčová, 3.D

pondělí 27. března 2017

Jak moc nás ovlivňuje Instagram?

Instagram. Sociální síť, kterou v dnešní době zná snad každý. Místo, kde můžeme sdílet svoje fotografie, nahrávat videa. Prezentovat svůj život (opravdu takový jaký je?), dostávat lajky, dávat lajky a sledovat životy ostatních, aniž by o tom třeba vůbec věděli.

Přemýšleli jste někdy o tom, jak nás tato sociální síť ovlivňuje? Měli jste někdy špatný pocit, že vaše sdílená fotografie dostala méně lajků, než jste očekávali a fotku pak popřípadě raději smazali? Nebo jste skrze fotku záviděli svojí kamarádce, která byla na dovolené?

Lidé mají totiž potřebu se neustále s ostatními lidmi srovnávat. Na sociálních sítích se předhání v tom, kdo přidá lepší fotku znázorňující jejich spokojený a šťastný život. Fotí sebe, dárky, návštěvy v restauracích, hotelích, různá zajímavá místa a zase sebe. Ale napadlo vás někdy, že nic nemusí být tak, jak vypadá?


Jedním z největších problémů dnešní doby jsou známé instagramové účty mladých dívek s mnoha sledujícími, které sdílí především svoje selfie a fotky postavy. Kvůli těmto účtům se utvářejí ideály ženské krásy, ženké postavy, které jsou mnohdy zkreslené. Od tohoto trendu se odvíjí řada problémů s poruchami příjmu potravy. Ostatní dívky ztrácí sebevědomí, chtějí vypadat jako známá hvězda, kterou lajkují, závidějí a pokouší se jejich idolu přiblížit. S tímto tématem mě nedávno zaujal projekt, který lze na Instagramu najít pod hashtagem #30secondtransformation. Ženy a dívky fotí svoji postavu v lichotivé póze a poté naopak v póze uvolněné, aby ukázaly, že nic na sociálních sítích nemusí být tak, jak opravdu vypadá.


Kristýna





Vegan, Vegetarián nebo Vitarián?

     V této dnešní moderní době se často objevují takovéto názvy a různé pojmenování zdravé stravy. Ví vůbec všichni co to vlastně znamená? Vsadím se, že všichni ne. Chci vám tu to tedy aspoň obecně vysvětlit. Na jednu stranu je sice fajn, když lidé jí zdravě a nejí žádné fastfoody a mají dobrou kondici a cítí se zdravě, ale všeho moc škodí. Když vynecháme nějaký kus stravy jako např. maso, které je dobré na železo, může tělo strádat i určité vitamíny. Nebo pro malé děti ve vývinu to není dobré, potřebují plno vitamínů a látek potřebných pro dobrý růst, bohužel kvůli některým těmto způsobům zdravé stravy, může být dítě například podvyživeno. Takže do jaké míry se tyto způsoby stravy vlastně mohou nazývat "zdravé"?


Vegetariánství
 - způsob stravy, kde je vyloučeno maso i vedlejší produkty z porážky živočichů
 - někteří lidé si toto vybrali kvůli úcty ke zvířatům


 druhy vegetariánství
a) ovo-vegetariánská strava - zahrnuje vejce, ale ne mléčné výrobky
b) lakto-vegetariánská strava - zahrnuje mléčné výrobky, ale ne vejce
c) ovo-lakto strava - zahrnuje mléčné výrobky i vejce


Veganství
- je druh stravy a zároveň životní styl spočívající v odmítnutí konzumace živočišných produktů
- tito lidé nepoužívají ani výrobky z kůže, vlny, hedvábí nebo kosmetiky testované na zvířatech
- mohou však konzumovat tepelně upravené jídlo, jinak se od vitariánství tolik neliší


Vitariánství
 - způsob stravy, kde lidé zásadně nejedí tepelně zpracované potraviny nad 42°
 - těmto potravinám se říká "raw food" neboli "živé jídlo"
 - pro vitariány totiž platí, že když se jídlo tepelně upraví, tak ztratí ty živiny a je to jakoby pro ně "mrtvé jídlo"
 - největší procento jejich jídelníčku tvoří především: ovoce, zelenina, saláty a semínka, ořechy a sušené plody, oblíbené jsou často koktejly jako třeba smoothies
 - důležité je pořadí jídla pro dobré trávení







Veganské a Vegetariánské lahůdky



                               V. Kohoutová, 3.C

High Jump

 
Závod v jednom z nejatraktivnějších extrémních sportů, účast předních světových skokanů, nadupaný doprovodný program, koncerty a DJové až do rána, to je již tradiční akce léta, která proběhne 4.8-5.8. 2017 v Hřiměždicích. 
Stejně jako v předchozích letech čeká na návštěvníky dvoudenní program složený ze skokanského závodu z platformy 12 a 16 metrů nad vodní hladinou. Dále také exhibiční skoky těch nejlepších a nejodvážnějších skokanů z výšky okolo 30 metrů.
Byl zahájen předprodej na portálu Ticketstream.
Výsledek obrázku pro high jump desperados



Procházková Aneta




Životní jubileum Davida Vávry

David Vávra slaví životní jubileum sérií výstav.


Běžet s materiály, název výstavy, probíhá od 11. 03. do 12. 05. 17. V Galerii Jaroslava Fragnera se vystavují architektonické projekty a v Galerii Kuzebauch jsou jeho materiálové experimenty. Můžete tam i mimo jiné zahlédnout beton, sklo, papír, hlínu, plast, porcelán a textil.




Více na stránkách http://www.citybee.cz/kultura/:/akce/76503-david-vavra-bezet-s-materialy/.


Lucie Jonczyová, 3.F

Votvírák 2017



Jako každý rok se otevřou brány festivalu od pátku 16. června do neděle 18. června 2017 tradičně na letišti Boží Dar ve středočeských Milovicích.
Festival Votvírák je největší český multižánrový hudební festival zaměřený převážně na rock, hip hop a pop v provedení zejména českých a slovenských interpretů a hudebních seskupení.
Votvírák Milovice "votvírá" festivalovou sezónu!
Těšit se můžeme na skupiny Wohnout, Vypsaná Fixa, No Name, H16, Harlej a další.
Zvýhodněné vstupenky jsou v prodeji již dnes v předprodejní síti společností Ticketstream a Ticketpro i online.










Černá Tereza, 3. C

středa 25. ledna 2017


VAFLE S LESNÍM OVOCEM
 
 
 
 
Těsto
Bílek 2 ks
Moučkový cukr 60 g
Máslo 60 g
Polohrubá mouka 60 g
               

Na ozdobu
       
Lesní ovoce 400 g
Moučkový cukr 4 lžíce
Šlehačka 150 ml
Výsledek obrázku pro vafle s ovocem
    

Postup přípravy:

Bílky smícháme s cukrem, přidáme rozpuštěné máslo společně s moukou a důkladně promícháme. Mícháme tak dlouho, dokud nevznikne stejnorodá hmota, těsto pak vložíme na 2 hodiny do ledničky. Plech vyložíme pečícím papírem, nakreslíme kruhy o průměru asi 12 cm a nanášíme na ně 2 milimetrovou vrstvu těsta. Pečeme 2-3 minuty v troubě předehřáté na 220 °C. Když okraje kroužků začnou hnědnout, plech z trouby vyjmeme. Pomocí sklenice vytvarujeme kalíšky a necháme je vychladnout.

Ovoce opláchneme, promícháme s cukrem a počkáme, až se cukr rozpustí. Poté je vložíme do vaflových kalíšků a ozdobíme šlehačkou.
        
                                                                                                      Jirmanová 4.F 


úterý 24. ledna 2017

Já a kebab

Ptáte se proč právě kebab? Protože se na něj dívám z pohledu člověka, který ho nevnímá pouze jako dar od Boha, pouhou pochoutku, jak je již v dnešní době vcelku obvyklé. Dívám se na něj z pohledu člověka, který jej považuje za způsob nalezení vzájemného porozumění a cesty ke společnému slovu.
 Ještě před několika lety by arabský/středovýchodní obyvatel jen stěží hledal důvod, proč právě u nás žít, a vydělávat peníze na uživení rodiny. Kebab toto změnil. 
 Ačkoliv v současných médiích je nemalá vlna nevole vůči lidem přicházejícím ze Středního východu a Afriky, stále je důvod hledat společnou řeč. Zkoušeli jste někdy jenom tak sedět s kebabem v ruce, a pozorovat, nebo dokonce konverzovat, s oněmi „arabáky“? Já sám to zkusil, a můžu potvrdit, že jsou to lidé jako my. Mají své světlé a tmavé stránky (myšleno duševně), ale to máme i my. Proto není důvod je všechny házet do jednoho pytle, jako to rád dělá pan „Šikmý Tomio“. 

 Při čtení jste si určitě představili, jak „nějaký arabák“ prodává kebab malým dětem, které si ho kupují o přestávce mezi vyučováním. To je dobře, protože jste si právě představili normálního člověka jako Vy nebo kohokoliv jiného. A přesně toto poznání nás může všechny obohatit. Máš problém s morálními zásadami? Podívej se na morální hodnoty prodejce kebabu. Má on problém se stěžováním? Ať se koukne na cholerického českého občana. Takto by šlo pokračovat ještě hodně dlouho, a celým tímto textem chci pouze říct, že nemůžeme každého soudit podle činů ostatních (viz. teroristické útoky). 

Martin Rácz
PROKRASTINACE
Původ slova prokrastinace pochází z latinského spojení „pro-crastinus“ = patřící zítřku.
Prokrastinace je chronická a často výrazná tendence odkládat plnění povinností, činností a úkolů na pozdější dobu. Může představovat i rizikový fenomén pro duševní zdraví jedince.

 Prokrastinaci nelze zaměnit s leností nebo odpočinkem. Při prokrastinaci jedinec ztrácí energii a poté pociťuje vinu a úzkost (v dnešní době hlavně vinu ze ztráty času, jelikož lidé stále někam pospíchají a nic nestíhají). Bez energie pak není člověk schopný s důležitými činnostmi ani začít a dostává se do „začarovaného prokrastinačního kruhu“.  
Prokrastinací „trpí“ nejvíce studenti a mladí lidé v zaměstnání. Někteří dokonce prokrastinují až tak radikálním způsobem, že nedělají vůbec nic… Místo např. úkolů do práci či do školy spí, leží, koukají na TV a podobně a tím právě ztrácejí svůj drahocenný čas, který jim poté v jistých situacích a momentech chybí. Někteří lidé by si přáli, aby měl den nejméně 30 hodin, a dělají pro to maximum. Jiní mají času „až až“ a  stejnak ho efektivně nevyužívají. Někteří jedinci si ani svůj čas nedokáží naplánovat tak, aby o něj právě nepřicházeli… 

 S tím, abychom si uměli najít na práci pravý a dostatečný čas, nám mohou pomoci i různé knížky či pořady na internetu. Například knížka Konec prokrastinace od Petra Ludwiga. 


Záhorová Markéta 4.E




                                                         Jed na lidi (veganský)
      Máte v životě smůlu? Nic se vám nedaří? Lidé vám hází klacky pod nohy?
             Máme pro vás velice chutný, jednoduchý, veganský recept!
             (Lze použít pro každou situaci)

          Ingredience:     29.5735296 ml jedu na krysy
                                   14.943476 ml meta Kyanid
                                   14.943476 ml Fex-M3  
                                   1 šálek Tiberia

                                                      Protřepete a zamíchejte!       

                                                                                       Bára Přibylová, Sandra Ferreira

 

 

Wrap s kari quinoou



 

Seznam ingrediencí

  • 150 g quinoi
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce kari
  • lžíce tahini
  • 100 g mraženého hrášku
  • 40 g sekaných kešu
  • 1 červená paprika
  • 1 lžíce sušeného lahůdkového droždí
  • svazek máty
  • 4 celozrnné tortily
  • ledový salát

Postup přípravy

  1. Quinou propláchněte několikrát vroucí vodou, vařte cca 15 minut ve 400 ml vody a nechte dijít pod pokličkou.
  2. Nakrájenou cibuli zpěňte na oleji, přidejte rozetřený česnek, zasypte kari a lehce podlijte vodou, ať se nepřipaluje. Přidejte sezamovou pastu tahini, hrášek, kešu, nakrájenou červenou papriku, případně dosolte a krátce povařte.
  3. Odstavte z plotny, vmíchejte lahůdkové droždí, mátu a smíchejte s uvařenou quinoou.
  4. Vychladlé balte do tortil spolu s ledovým salátem. Podávejte s kysanou specialitou Sojade natural smíchanou s nasekanou mátou.



Daniel Pilecký a Lukáš Vokoun