pondělí 27. března 2017

High Jump

 
Závod v jednom z nejatraktivnějších extrémních sportů, účast předních světových skokanů, nadupaný doprovodný program, koncerty a DJové až do rána, to je již tradiční akce léta, která proběhne 4.8-5.8. 2017 v Hřiměždicích. 
Stejně jako v předchozích letech čeká na návštěvníky dvoudenní program složený ze skokanského závodu z platformy 12 a 16 metrů nad vodní hladinou. Dále také exhibiční skoky těch nejlepších a nejodvážnějších skokanů z výšky okolo 30 metrů.
Byl zahájen předprodej na portálu Ticketstream.
Výsledek obrázku pro high jump desperados



Procházková Aneta




Životní jubileum Davida Vávry

David Vávra slaví životní jubileum sérií výstav.


Běžet s materiály, název výstavy, probíhá od 11. 03. do 12. 05. 17. V Galerii Jaroslava Fragnera se vystavují architektonické projekty a v Galerii Kuzebauch jsou jeho materiálové experimenty. Můžete tam i mimo jiné zahlédnout beton, sklo, papír, hlínu, plast, porcelán a textil.




Více na stránkách http://www.citybee.cz/kultura/:/akce/76503-david-vavra-bezet-s-materialy/.


Lucie Jonczyová, 3.F

Votvírák 2017



Jako každý rok se otevřou brány festivalu od pátku 16. června do neděle 18. června 2017 tradičně na letišti Boží Dar ve středočeských Milovicích.
Festival Votvírák je největší český multižánrový hudební festival zaměřený převážně na rock, hip hop a pop v provedení zejména českých a slovenských interpretů a hudebních seskupení.
Votvírák Milovice "votvírá" festivalovou sezónu!
Těšit se můžeme na skupiny Wohnout, Vypsaná Fixa, No Name, H16, Harlej a další.
Zvýhodněné vstupenky jsou v prodeji již dnes v předprodejní síti společností Ticketstream a Ticketpro i online.










Černá Tereza, 3. C

středa 25. ledna 2017


VAFLE S LESNÍM OVOCEM
 
 
 
 
Těsto
Bílek 2 ks
Moučkový cukr 60 g
Máslo 60 g
Polohrubá mouka 60 g
               

Na ozdobu
       
Lesní ovoce 400 g
Moučkový cukr 4 lžíce
Šlehačka 150 ml
Výsledek obrázku pro vafle s ovocem
    

Postup přípravy:

Bílky smícháme s cukrem, přidáme rozpuštěné máslo společně s moukou a důkladně promícháme. Mícháme tak dlouho, dokud nevznikne stejnorodá hmota, těsto pak vložíme na 2 hodiny do ledničky. Plech vyložíme pečícím papírem, nakreslíme kruhy o průměru asi 12 cm a nanášíme na ně 2 milimetrovou vrstvu těsta. Pečeme 2-3 minuty v troubě předehřáté na 220 °C. Když okraje kroužků začnou hnědnout, plech z trouby vyjmeme. Pomocí sklenice vytvarujeme kalíšky a necháme je vychladnout.

Ovoce opláchneme, promícháme s cukrem a počkáme, až se cukr rozpustí. Poté je vložíme do vaflových kalíšků a ozdobíme šlehačkou.
        
                                                                                                      Jirmanová 4.F 


úterý 24. ledna 2017

Já a kebab

Ptáte se proč právě kebab? Protože se na něj dívám z pohledu člověka, který ho nevnímá pouze jako dar od Boha, pouhou pochoutku, jak je již v dnešní době vcelku obvyklé. Dívám se na něj z pohledu člověka, který jej považuje za způsob nalezení vzájemného porozumění a cesty ke společnému slovu.
 Ještě před několika lety by arabský/středovýchodní obyvatel jen stěží hledal důvod, proč právě u nás žít, a vydělávat peníze na uživení rodiny. Kebab toto změnil. 
 Ačkoliv v současných médiích je nemalá vlna nevole vůči lidem přicházejícím ze Středního východu a Afriky, stále je důvod hledat společnou řeč. Zkoušeli jste někdy jenom tak sedět s kebabem v ruce, a pozorovat, nebo dokonce konverzovat, s oněmi „arabáky“? Já sám to zkusil, a můžu potvrdit, že jsou to lidé jako my. Mají své světlé a tmavé stránky (myšleno duševně), ale to máme i my. Proto není důvod je všechny házet do jednoho pytle, jako to rád dělá pan „Šikmý Tomio“. 

 Při čtení jste si určitě představili, jak „nějaký arabák“ prodává kebab malým dětem, které si ho kupují o přestávce mezi vyučováním. To je dobře, protože jste si právě představili normálního člověka jako Vy nebo kohokoliv jiného. A přesně toto poznání nás může všechny obohatit. Máš problém s morálními zásadami? Podívej se na morální hodnoty prodejce kebabu. Má on problém se stěžováním? Ať se koukne na cholerického českého občana. Takto by šlo pokračovat ještě hodně dlouho, a celým tímto textem chci pouze říct, že nemůžeme každého soudit podle činů ostatních (viz. teroristické útoky). 

Martin Rácz
PROKRASTINACE
Původ slova prokrastinace pochází z latinského spojení „pro-crastinus“ = patřící zítřku.
Prokrastinace je chronická a často výrazná tendence odkládat plnění povinností, činností a úkolů na pozdější dobu. Může představovat i rizikový fenomén pro duševní zdraví jedince.

 Prokrastinaci nelze zaměnit s leností nebo odpočinkem. Při prokrastinaci jedinec ztrácí energii a poté pociťuje vinu a úzkost (v dnešní době hlavně vinu ze ztráty času, jelikož lidé stále někam pospíchají a nic nestíhají). Bez energie pak není člověk schopný s důležitými činnostmi ani začít a dostává se do „začarovaného prokrastinačního kruhu“.  
Prokrastinací „trpí“ nejvíce studenti a mladí lidé v zaměstnání. Někteří dokonce prokrastinují až tak radikálním způsobem, že nedělají vůbec nic… Místo např. úkolů do práci či do školy spí, leží, koukají na TV a podobně a tím právě ztrácejí svůj drahocenný čas, který jim poté v jistých situacích a momentech chybí. Někteří lidé by si přáli, aby měl den nejméně 30 hodin, a dělají pro to maximum. Jiní mají času „až až“ a  stejnak ho efektivně nevyužívají. Někteří jedinci si ani svůj čas nedokáží naplánovat tak, aby o něj právě nepřicházeli… 

 S tím, abychom si uměli najít na práci pravý a dostatečný čas, nám mohou pomoci i různé knížky či pořady na internetu. Například knížka Konec prokrastinace od Petra Ludwiga. 


Záhorová Markéta 4.E




                                                         Jed na lidi (veganský)
      Máte v životě smůlu? Nic se vám nedaří? Lidé vám hází klacky pod nohy?
             Máme pro vás velice chutný, jednoduchý, veganský recept!
             (Lze použít pro každou situaci)

          Ingredience:     29.5735296 ml jedu na krysy
                                   14.943476 ml meta Kyanid
                                   14.943476 ml Fex-M3  
                                   1 šálek Tiberia

                                                      Protřepete a zamíchejte!       

                                                                                       Bára Přibylová, Sandra Ferreira

 

 

Wrap s kari quinoou



 

Seznam ingrediencí

  • 150 g quinoi
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce kari
  • lžíce tahini
  • 100 g mraženého hrášku
  • 40 g sekaných kešu
  • 1 červená paprika
  • 1 lžíce sušeného lahůdkového droždí
  • svazek máty
  • 4 celozrnné tortily
  • ledový salát

Postup přípravy

  1. Quinou propláchněte několikrát vroucí vodou, vařte cca 15 minut ve 400 ml vody a nechte dijít pod pokličkou.
  2. Nakrájenou cibuli zpěňte na oleji, přidejte rozetřený česnek, zasypte kari a lehce podlijte vodou, ať se nepřipaluje. Přidejte sezamovou pastu tahini, hrášek, kešu, nakrájenou červenou papriku, případně dosolte a krátce povařte.
  3. Odstavte z plotny, vmíchejte lahůdkové droždí, mátu a smíchejte s uvařenou quinoou.
  4. Vychladlé balte do tortil spolu s ledovým salátem. Podávejte s kysanou specialitou Sojade natural smíchanou s nasekanou mátou.



Daniel Pilecký a Lukáš Vokoun
 

Aktivita o prázdninách

V březnu nás čekají jarní prázdniny. Proč je nestrávit aktivně. Můžete se inspirovat těmito typy.

1.  Curling na Roztylech


 Přijde si zahrát tento olympijský sport v aréně na Roztylech. Stačí Vám dvě čtyřčlenná družstva. Boty a vybavení Vám tam zapůjčí. Můžete si s sebou vzít i diváky.

 

2.  Trampolíny


Další zábavu si můžete užít v JumParku na Praze 9, který je největší v Evropě.

Stačí Vám pohodlné, sportovní oblečení a můžete vyrazit.

                                                                                            

3.  Potápění


Poslední typ je kurz potápění v Dive Centru Praha. Zde si můžete vyzkoušet potápění s kyslíkovou bombou a neoprenem.
 
 
Veronika Šmídková, 4.E

Pozvánka na Veletrh pražských veřejných vysokých škol


Pozvánka na Veletrh pražských veřejných vysokých škol

 
            Ve čtvrtek 2. února 2017 studenti čtvrtých ročníků, nejen naší školy, mohou navštívit Veletrh pražských veřejných vysokých škol, který se koná v prostorách Karlovy Univerzity na Praze 1, Ovocný trh 3-5. Celá tato akce proběhne od 9:00 do 16:30 a vstupné je zdarma.

                

Na tomto veletrhu se budou prezentovat následující školy:

·       Akademie muzických umění v Praze

·       Akademie výtvarných umění v Praze

·       Česká zemědělská univerzita v Praze

·       České vysoké učení technické v Praze

·       Univerzita Karlova

·       Vysoká škola ekonomická v Praze

·       Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

·       Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze

 

 

Na celou tuto událost se můžete podívat na internetových stránkách: www.prazske-verejne-vysoke-skoly.cz , kde můžete také nahlédnout do seznamů oborů výše vypsaných jednotlivých škol. Také tuto akci najdete na Facebooku (Veletrh pražských veřejných vysokých škol) .



Vokurková, Smělíková 4.E
 

     Ekonomická přednáška

Dne 24.1.2017 se čtvrté ročníky zúčastnily velice zajímavé přednášky s ekonomickým podtextem. Tímto tématem nás provedl
Ing. Vladimír Pikora Ph.D., český analytik finančních trhů a makroekonom.

Zabývali jsme se hlavně stavem ekonomiky v České republice, jejím dalším vývojem a státním dluhem. Dozvěděli jsme se, že ČR dokázala minulý rok, 2016, získat přebytek okolo 60 mld. ,což je ohromné číslo.

Pan Pikora nám vyprávěl o svých vlastních zkušenostech a zážitcích, které byly velmi poučné a k zamyšlení. Poradil nám, kdy a kam investovat, jak ušetřit na důchody a poté nám dal prostor na naše dotazy.

Je to velice milý a vzdělaný člověk. Přiblížil nám budoucí situaci naší země a provedl nás určitými možnostmi, které se mohou v blízké době hodit. Na závěr nechyběly vtípky ze strany pana Pikory, kterým se zasmáli všichni studenti.

Tímto děkujeme za možnost účasti na takové vzdělávací akci a přejeme hodně úspěchů do budoucna.

 

 
 
 
 
                                                     Kubrtová, Suchanová 4.B.

úterý 22. listopadu 2016

Recept na vánoční perníčky


Recept na vánoční perníčky

Vánoce se blíží a s nimi i každoroční pečení cukroví. Proto jsme si pro Vás připravily recept na skvělé, jednoduché a hlavně výborné perníčky.

 

Co budeme potřebovat na těsto? (Ingredience)

·        650 g hladké mouky

·        250 g moučkového cukru

·        100 g medu

·        50 g másla

·        4 celá vejce

·        10 g jedlé sody

·        2 lžíce kakaa

·        2−3 lžičky koření – skořice, hřebíček

·        1 vejce na potření perníčků

Postup přípravy těsta:

Výše uvedené suroviny zpracujeme v těsto, které necháme do druhého dne odležet. Druhý den vyvalujeme cca 3 mm silné plátky, ze kterých pomocí formiček vykrajujeme různé tvary. Pečeme asi 10 minut při 180 °C dozlatova. Horké perníčky potíráme rozšlehaným vajíčkem, aby se leskly. Perníčky můžeme ozdobit bílkovou polevou dle svého gusta. Kutilové si s perníčky jistě vyhrají, protože můžou vyzdvihnout svou fantazii. Samozřejmě můžeme servírovat i bez polevy.

 

Co budeme potřebovat na bílkovou polevu? (Ingredience)

·        150 g moučkového cukru

·        1 bílek

·        ½ lžičky škrobové moučky (Solamyl)

·        Pár kapek citronové šťávy


Postup přípravy polevy:

           Dvakrát přesátý moučkový cukr vymícháme s přepasírovaným bílkem, škrobovou moučkou a citronovou šťávou dohladka. Poleva by se neměla roztékat. Pomocí sáčků na zdobení kreslíme na perníčky ornamenty.

 



           Přejeme příjemné prožití Vánočních svátků plné sladkostí a dobrot. Recept zvládne opravdu každý, nebojte se toho! Držíme palce. J
 
 Vokurková, Smělíková

Strávily jsme krásné odpoledne s naší kamarádkou Cecílií z jiné obchodní akademie v Praze a rovnou jsme se jí zeptaly, jak se připravuje na svou maturitní zkoušku, na maturitní ples a jak celkově prožívá poslední rok na škole.

Veronika: „Máš už vypracované některé maturitní otázky?“

Cecílie: „Ano, jelikož maturuji hlavně z jazyků (angličtina a němčina), pracujeme na nich společně na hodinách ve škole. Určitě už alespoň ¼ máme hotovou.“

Markéta: „Jakého předmětu se nejvíce bojíš?“

Cecílie: „Hlavně literatury, jelikož zatím nemám přečteno ani polovinu knížek a bojím se, že to nestihnu. Máme toho teď moc i na domácí přípravu…“

Veronika: „A co maturitní ples? Máte už zařízené šerpy, květiny atd...?“

 
Cecílie: „Ano, nakonec jsme vybrali tmavě modré šerpy s béžovým nápisem. Květiny zatím objednané nemáme. Ale zato máme už vymyšlený dárek pro třídní profesorku.“

Markéta: „A jaký dárek jste nakonec vymysleli?“ J

Cecílie: „Nakonec jsme se domluvili, že paní profesorce uděláme velké fotoalbum fotek z našich školních akcí a ještě jedno překvapení, které neprozradím.“

Veronika: „A jaké máš šaty na ples?“

Cecílie: „Už v půlce září jsem si zarezervovala v salónu na Pražském Povstání světle modré šaty s velikou sukní, jsem z nich naprosto unešená.“  

Veronika, Markéta: „My ti velice děkujeme. Přejeme ti, aby sis svůj ples užila, a držíme ti palce při skládání maturitní zkoušky.
 
 
Markéta Záhorová, Veronika Šmídková - 4.E


Před písemkou: "Doufám, že nikoho neuvidím opisovat."
Z prostřední řady se ozve: "Taky doufáme."


Jedou dva opilci v autě a jeden povídá: "Jardo, až přijedeš na křižovatku, odboč vpravo."
Ten druhý mu vyděšeně odpoví: "Já jsem myslel, že řídíš ty."


Optimista je člověk, který v pondělí ráno při nástupu do práce zvolá: "A pozítří už máme středu!"



Blondýnka dělá test, složený z otázek a odpovědí "ano x ne". Dívá se na papír... 5 minut... 10 minut... potom v nahlém záchvatu inspirace vyndá z peněženky minci a začne vyplňovat test stylem "číslo=Ano, znak=Ne". Za půl hodinky má všechno hotové, zatím co zbytek třídy se ještě potí nad papíry... Posledních 5 minut času, a ona najednou začne v zoufalství vyhazovat minci, mrmlat a strašně se potit. Dozírající přijde znepokojeně k ní a ptá se, co se stalo?
Ona na to "Kontroluju si odpovědi... a skoro všechno mám špatně!"


Kubrtová, Suchanová 4.B

 


CHEESECAKE

Ingredience:

·         170g máslových sušenek
·         70g másla
·         500g mascarpone
·         3 vejce
·         100g moučkového cukru
·         2 lžíce citronové šťávy
 

Postup:

1.      Sušenky rozmixujeme v robotu a poté je smícháme s rozpuštěným máslem.

2.      Sušenkovou směs nasypeme na dno kulaté formy, vyložené pečícím papírem a dlaněmi přitlačíme (můžeme si pomoci skleničkou). Na kraji těsto trochu zvedneme do boku formy, pečeme v troubě, předehřáté zhruba na 180stupnu, zhruba 10 minut.

3.      Mezitím si připravíme krém, ručně smícháme mascarpone s cukrem, poté přidáme po jednom vejce a dochutíme citronovou šťávou.

4.      Krém nalijeme na mírně vychladlý korpus, pečeme v troubě na 160 stupňů přibližně hodinu, pro ideální výsledek vložíme pod formu na spodní rošt pekáč naplněný vodou.

5.      Po upečení necháme cheesecake dostatečně vychladnout, nejlépe ho necháme odležet přes noc.

6.      Typ na ozdobení: čokoláda, ovoce, ovocné pyré či jiné ingredience.
                                                                                   Hrabová, Jirmanová 4.F
 
 

SUPERÚPLNĚK

 
Úkaz, který lze spatřit jednou za 68 let! A tento moment nastal právě tento týden, v pondělí, 14. listopadu. Takzvaný superúplněk, nebo superměsíc (anglicky Supermoon), je astronomický jev daný tím, že Měsíc neobíhá kolem Země po kružnici, ale po elipse a díky tomu je od nás při úplňku pokaždé jinak daleko. Pokud se zároveň sejde okamžik, kdy je Zemi nejblíže s okamžikem, kdy nastává úplněk, potom hovoříme o velkém úplňku. Taková situace nastává přibližně jednou za 14 měsíců, ale ne každý superúplněk je stejně velký. Poslední opravdu velký byl k vidění 19. března 2011, ale letošní listopadový úplněk byl nejenom největší v letošním roce, ale dokonce za posledních 68 let.

 
Valerie Zbrožková a Denisa Korityáková
 

úterý 15. listopadu 2016

Zlaty hattrick!


České tenistky přepisují historii. Už potřetí v řadě vyhrály slavný tenisový turnaj Fed Cup. Ve finále přehrály v závěrečné hře tým Francie, který nám podlehl ve čtyřhře. Konečné skóre 3:2 pro Českou republiku také znamená, že Češky jako první v historii dokázali tento ženský turnaj vyhrát pětkrát v posledních šesti letech.
 
Plíšková se Strýcovou si vlastně jen prohodily role ve finálovém nerváku. V pražské O2 areně vybojovala naději Plíšková. Teď zachránila český tým její tehdejší deblová parťačka Strýcová, protože česká jednička podlehla Carolině Garciaové.Za hrdinku je nyní „Divá Bára“. Ve druhé nedělní dvouhře zaskočila za zraněnou Petru Kvitovou a přehrála francouzskou náhradnici Alizé Cornetovou. Pak Strýcová s Plíškovou připravily Garciaové s Mladenovicovou první deblovou porážku ve Fed Cupu.
 
 
Niedermeier, Ištok

úterý 8. listopadu 2016

DNY KANADY
Velvyslanectví Kanady už po čtvrté uspořádalo festival v městské knihovně v Praze „DNY KANADY“, který je rozřazen do několika dnů a je přístupný pro veřejnost. Na každý den je připraven odlišný program.

V pátek 4. 11. 2016 studenti čtvrtých ročníků naší školy navštívili přednášku „Dny Kanady“ v hlavní městské knihovně v Praze.
Nejprve jim byla představena celá výuka v Kanadě. Byly jim blíže ukázány všeobecné informace o studiu v zahraničí, možnosti práce při studiu a další podrobné informace o organizaci v podobě prezentace a letáčků. Dozvěděli se, že některé české vysoké školy komunikují právě s vysokými školami v Kanadě a nabízejí propojené/výměnné studium (od několika týdnu až po měsíce).
Poté byl promítán francouzský film „Vášeň Augustýny“, který byl doprovázen anglickými i českými titulky. Film byl pro mnohé žáky (i profesory) velmi emotivní.

Více informací se dozvíte na stránkách městské knihovny v Praze nebo na stránkách dnů Kanady: 

Pokud máte i vy zájem o studium v zahraničí, neváhejte a najděte si čas na přednášku, příprava na zahraniční studium trvá i několik měsíců! 

Markéta Záhorová, 4.E
Den otevřených dveří
 
 
Čas do dnu otevřených dveří se nám pomalu, ale jistě krátí. Rády bychom vám přiblížily, na co se můžete těšit, co vás čeká a nemine. Letošní novinkou budou gumové náramky s logem naší školy. To ale není vše! 
Dozvíte se zde spoustu zajímavých informací ohledně výuky, jaké moderní vybavení používáme a další výhody pro žáky.
Velkým plusem je snadné připojení na WI-FI, bufet s mnoha dobrotami a automat, který je vždy naplněn.
Od naší školy můžete očekávat kvalitní vzdělání a profesionální přístup učitelů.
Budou tu pro vás připraveny práce studentů a každý pedagog se vám bude rád věnovat.
Naše škola je jedna z nejprestižnějších, a proto doufáme, že se k nám přidáte a dosáhnete vzdělání, po jakém toužíte.
Těšíme se na vaší návštěvu a nezapomeňte, dobrou náladu s sebou :)
 
 
 

                                                                                                                 Suchanová, Kubrtová, 4.B