čtvrtek 13. prosince 2018


Vánoce v dánských rodinách


Všichni víme, jak se slaví Vánoce u nás, nebo že některé národy slaví až příchod nového roku, a díky výuce angličtiny máme poměrně dobrou představu o tom, jak se slaví v Anglii a Americe. Ale jak se slaví Vánoce třeba v Dánsku?


Dánský Štědrý den připadá na 24. prosince. Před slavnostní večeří mnoho Dánů zavítá na Vánoční mši. Nemusí být ani věřící – dodržují jen staletí starou tradici společného chození do kostela a zpívání koled.

Tradičním vánočním stromkem je norský smrk, protože jeho jehličí vydrží dlouho. Lidé, kteří žijí blízko lesů, si jej přinesou domů sami. Na jeho vršek poté nasadí zlatou nebo stříbrnou hvězdu. A poté dozdobí stromek ozdobami převážně v tradičních barvách: červená a bílé.

Večeře se servíruje poměrně dříve, než bývá obvyklé. Mezi tradiční pokrmy patří pečená kachna, běžná je i husa nebo vepřové. Husa je nadívaná jablky a sušenými švestkami. Podává se se sladkými brambory, červeným zelím a brusinkovou omáčkou. Sladkou tečkou je rýžový puding se šlehačkou, vanilkou a mandlemi. V něm je schovaná celá mandle. Šťastlivec, který ji najde, dostane malý dáreček.

Po večeři se rozsvěcuje stromek. Dánové stále preferují svíčky z vosku místo elektrických žárovek, neboť podle nich nic, než svíčky nedokáže lépe navodit správnou vánoční atmosféru. Pak všichni členové rodiny chytí za ruce a tancují kolem stromku. K tomu zpívají tradiční dánské koledy. Pak konečně nastává čas na rozbalení dárků. Ty dětem nosí Julemnad – jezulátko – a skřítkové Nisser. Většinou je vybráno jedno z dětí, aby rozdalo dárky ostatním členům rodiny, takže všichni uvidí, co dostali ostatní. Po rozbalení posledního dárku je ten pravý čas na čerstvé ovoce, sušenky a cukroví. Druhý den ráno děti vstávají brzy, aby si užili své dárky.

 

Gladelig Jul og godt nytar!

Blažejová Barbora, 4.F

Žádné komentáře:

Okomentovat