středa 22. října 2014

Taje Českého rozhlasu












Zhruba před dvěma týdny jsme měli možnost podívat se s žáky MJK do Českého rozhlasu. Minulý školní rok už jsme takto navštívili i Českou televizi, takže to bylo pro nás příjemné navázání na předchozí exkurzi.
Jako obvykle když někam jdeme, jsme se sešli před školou ve dvanáct hodin a odtud došli pěšky až do Vinohradské ulice, kde sídlí funkcionalistická budova ČR. Nejprve došlo k malému nedorozumění, jelikož jsme tam chtěli jít ze špatné strany, nakonec jsme však jen přece dorazili na recepci. O pár minut později za námi přišla průvodkyně exkurze. 

Po schodech dolů jsme se dostali do prostoru, kde zrovna probíhala výstava o Romské kultuře, proto byly odstraněny židle a my si neměli kvůli tomu kam sednout, ale naštěstí byly fotografie Romů z různých míst a událostí tak zajímavé, že nám to nevadilo. Z místnosti určené pro expozici jsme se vydali do další, tentokrát posluchárny. 
V posluchárně jsme byli zasvěceni do historie ČR, viděli jsme krátkou prezentaci a slyšeli nějaké audiovizuální záznamy z minulosti, například z prvního velkoplošného vysílání, řeč prvního prezidenta Československé republiky - T. G. Masaryka, záznam z procesu s Miladou Horákovou (obětí justiční vraždy) a mnoho dalších zajímavých záznamů.

Během prohlídky se nás paní průvodkyně ptala na různé otázky a jelikož jsem byla aktivní, dostala jsem na památku tričko s logem ČR, což mě sice potěšilo, ale růžovou v oblibě nemám.
Teoretická část víceméně skončila, proto jsme se vydali vstříc dobrodružství v ČR.
Dobrodružství bohužel vyžadovalo absolvování spousty vyšlapaných schodů. Asi si říkáte, proč jsme nepoužili výtah? Kdysi byla v ČR obdobná exkurze té naší a při nastupování do starého (a ojedinělého) výtahu jakýsi žák tento technický skvost rozbil, proto se od té doby zakázala jízda výtahem, kromě zaměstnanců.

Procházeli jsme se patry, četli nápisy různých oddělení a čekali, co bude dál. Další zastávka bylo atrium ČR, které mě hodně zaujalo. V atriu byly umístěny přechodové můstky mezi novostavbami se skoro stovkou kanceláří a šestatřiceti studiovými místnostmi. Prostor obklopoval bez jakéhokoli obkladu jenom čistý, šedivý a neohlazený beton (jedná se o takzvané užití betonu v architektuře).
Atrium se považuje za umělecké dílo architekta a nejméně 70 let po jeho smrti se nesmí manipulovat s jeho prací. 
Znamená to tedy, že kvůli autorským právům se nesmí vůbec stavba více narušovat. Nicméně, nějaké drobné změny tam proběhly. Projektanti oživili atrium vznášejícími se bílými "vzducholoděmi", které celek atria změkčily a zároveň ho opticky snížily. Na zdi umístily plazivé rostliny, co oživily jinak minimalistickou betonovou plochu. Na druhé straně atria si můžou pracovníci ČR odpočinout u stolků, jejichž prostor se dá libovolně vymezit pojízdnou paravanou. Kromě toho jsme spatřili i Studio 1, jehož prostory byly interesantně vizuálně řešeny.

Na závěr jsme měli šanci podívat se do jednoho z nahrávacích studií, kde pustili pár nahrávek o tom, jak vše funguje. Kdo chtěl, mohl si zkusit vysílaný rozhovor. Skupina vybrala na to mě, přestože jsem se na nahrávání necítila. Ve finále to nedopadlo zas tak katastrofálně a alespoň jsme se dobře zasmáli.
Po mém hereckém "výkonu" jsme opustili prostory ČR a vydali se domů.




 Funkcionalistická budova ČR.


 Atrium před drobnou úpravou.

 Atrium po úpravě projektantů.

Prostory Studia 1.


 ČR a jeho vysílací stanice.

 



Mikaela Rotaru

Žádné komentáře:

Okomentovat