pondělí 26. listopadu 2018

Kam na brunch?

Kam na brunch? 

Toť otázka. Často když chceme s kamarádkami někam na brunch, tak i když nám v předchozí kavárně moc chutnalo, chceme přeci jen zkusit něco nového.


Nejdřív bych asi měla začít tím, co to vlastně brunch je. Brunch je pozdní snídaně nebo brzký oběd a i z toho vlastně vznikl název, spojením slov breakfast a lunch. Většinou se jí vajíčka na všechny způsoby, pečivo na sladko i na slano, prostě vše co by jste si normalně mohli dát k takové vydatnější snídani nebo k lehčímu obědu. Brunch si můžete udělat i doma, ale vyrazit na něj s kamarády nebo rodinou do nějakého hezkého podniku má přece jen své kouzlo. V posledních letech je to přeci jen velký trend a kam tedy na brunch vyrazit najdete v následujících bodech.

1. Kavárna co hledá jméno

      Hippster kavárna se nachází v bývalé truhlárně ve vnitrobloku, kousek od stanice metra Anděl. Mají tam jak vnitří tak i venkovní posezení. Ve všední den si určitě místo na sezení najdete, o víkendu v dopoledních hodinách je to občas trochu horší, proto je lepší si udělat rezervaci. Asi nejlepší z nabídky je vejce Benedict soufflé se slaninou a ze sladkého Karamelový trhanec s pomerančovým sabayonem.

2. Cacao Prague

Kavárna v centru Prahy kousek od náměstí Republiky. Cacao asi není určený přímo pro brunch a ani v menu nemají tuto kategorii jako v jiných podnicích, ale i tak si určitě přijdete na své. Kromě brunch jídel tam také můžete ochutnat jejich dorty, zmrzliny ale mají i teplé polévky dle denní nabídky. Najdete zde bagel se smaženým vejcem, avokádem a rajčaty a mají tu i nyní velmi proslavený acai bowl.

3.Coffe room

Malá útulná kavárnička na Vinohradech. Každá židle jiná, výhled z okna na staré pražské domy má něco do sebe. Bohužel často je kavárna plná a rezervace neberou. Snídaně jsou skoro každý den obměnované. V nabídce najdete výborný avo toast s kozím sýrem nebo sušenými rajčatym, ale také banana bread nebo chleba s domácí marmeládou.


Ve všech třech kavárnách samozřejmě mají výbornou kávu.

Tak snad jsem Vás aspoň trošku navnadila a v nejbližších dnech vyrazíte na nějakou dobrotu.

Tereza Andrejková, 3.E




KONEC HOKEJOVÉ KARIÉRY ČERVENKY?!

Je to skutečně pravda? Končí známý český hokejista Roman Červenka se svou hokejovou kariérou nadobro?



Před pár dny se objevila na internetu zpráva, která šokovala snad všechny hokejové fanoušky.

"Roman Červenka má plicní embolii. Znamená to konec jeho kariéry?"


Pokud jsme se o tomto chtěli dozvědět více, museli jsme si najít i jiné zdroje, kde toto též publikovali. Já, jako velký fanoušek českého hokeje jsem samozřejmě začala ihned hledat informace o tom, zdali to je vážně pravda. Čekala jsem, že je to jen další lež, která se vyskytla na internetu, jenže to tentokrát tak nebylo. Roman Červenka je opravdu nemocný. Kde jsem zjistila, že je to skutečně pravda? Skoro každá mladý člověk má sociální sítě. Tím se myslí Facebook, Snapchat, Twitter či hodně teď používaný Instagram. A právě na Romanově Instagramu jsem to zjistila. Sám Roman se k tomu vyjádřil, co se s ním děje:


"Začínalo mi být nějak jinak, než obvykle na trénincích. Byl jsem více udýchaný, unavený a celkem dost mě bolelo na hrudi. Myslel jsem, že budu jen nachlazený. Bohužel to bylo horší. Zjistili mi plicní embolii.
Ale nebojte. Zjistili to naštěstí brzo, takže to není tak hrozné. Budu se teď ale nějakou dobu léčit, takže mě na ledě chvíli neuvidíte. Pak ale přibruslím jak nejrychleji dovedu.
Díky za podporu lidi."




Celé jeho vysvětlení můžeme najít i na jiných zdrojích. Toto má být jen přiblížení k tomu, co se
s Romanem děje.

Držíme palce Romane!
Výsledek obrázku pro roman červenka
Roman Červenka je jeden z vynikajících hokejistů českého hokeje.
             


                                                                                                                        




                                                                                                                                



            
                                                                                                                          Churá Karolína, 3.D





Zase ty Vánoce?

Za necelý měsíc je to zase tady, období vánoční pohody. Pro mě osobně a pro asi většinu z nás to až tolik pohoda není.




Přeplněné obchody, kde se nemůžeme pomalu ani nadechnout. Vybírání dárků, který dát mamince? Který tatínkovi? A co sestře, bratrovi, babičce? Já nad tím vždy strávím snad celé hodiny. Všude sníh a i se třemi šálami, rukavicemi a bundou je strašná zima. A co teprve jak na štědrý den všichni něco připravují, mamka stojí u plotny, to má být snad ta pohoda?
 


Výsledek obrázku pro perníčkyAle i přes to se na Vánoce stále těším jako když jsem byla malá. Až si se sestrou pustíme vánoční pohádky, zachumláme se pod teplou deku, zapálíme svíčky s vůní perníčků, které provoní celý byt a k tomu si dáme dobré cukroví, horkou čokoládu a konečně si přes vánoční prázdniny zase trošku odpočineme od školy. A co teprve překrásný vánoční stromeček plný barevných ozdob a světýlek? To je nádhera!


Občas mě dost mrzí, že Vánoce už nejsou to, co bývaly. V dnešní době se už moc nedodržují tradice, řešíme hlavně dárky a pomalu zapomínáme, že to má být hlavně o chvilkách prožitých s rodinou.


Proto si rychle blížící se Vánoce snažte naplno užít, odpočiňte si a buďte vděční hlavně za to, jak se celá rodina sejdete a strávíte chvilky s nejbližšími ve zdraví, protože to je ta úplně nejdůležitější věc.

Nejlepší perníčky

                                  Nejlepší perníčky!

Jeden z nejlepších receptů naší rodinné kuchařky na medové perníčky, které jsou po upečení hned k jídlu.

Co budeme potřebovat?                     
50 g      máslo                
650 g    hladká mouka                                                              
7           lžíce mléko                  
250 g    moučkový cukr                 
4 ks      žloutek              
150 g    med
2           lžička perníkové koření                 
2           lžička jedlá soda

Postup:

Do mísy dáme mouku, cukr, sodu, a perníkové koření. Vše promícháme, přidáme máslo, žloutky, med a mléko a vypracujeme těsto. Nemusí se dávat do lednice rozležet, můžeme hned vyválet na asi 0,5 cm tlustý plát a vykrajovat tvary.

Pečeme na 170 °C asi 10 minut. Upečené perníčky hned potřeme žloutkem. Zdobíme bílkovou polevou.









                                                                                                               Částková Dominika