pondělí 26. listopadu 2018

Zase ty Vánoce?

Za necelý měsíc je to zase tady, období vánoční pohody. Pro mě osobně a pro asi většinu z nás to až tolik pohoda není.




Přeplněné obchody, kde se nemůžeme pomalu ani nadechnout. Vybírání dárků, který dát mamince? Který tatínkovi? A co sestře, bratrovi, babičce? Já nad tím vždy strávím snad celé hodiny. Všude sníh a i se třemi šálami, rukavicemi a bundou je strašná zima. A co teprve jak na štědrý den všichni něco připravují, mamka stojí u plotny, to má být snad ta pohoda?
 


Výsledek obrázku pro perníčkyAle i přes to se na Vánoce stále těším jako když jsem byla malá. Až si se sestrou pustíme vánoční pohádky, zachumláme se pod teplou deku, zapálíme svíčky s vůní perníčků, které provoní celý byt a k tomu si dáme dobré cukroví, horkou čokoládu a konečně si přes vánoční prázdniny zase trošku odpočineme od školy. A co teprve překrásný vánoční stromeček plný barevných ozdob a světýlek? To je nádhera!


Občas mě dost mrzí, že Vánoce už nejsou to, co bývaly. V dnešní době se už moc nedodržují tradice, řešíme hlavně dárky a pomalu zapomínáme, že to má být hlavně o chvilkách prožitých s rodinou.


Proto si rychle blížící se Vánoce snažte naplno užít, odpočiňte si a buďte vděční hlavně za to, jak se celá rodina sejdete a strávíte chvilky s nejbližšími ve zdraví, protože to je ta úplně nejdůležitější věc.

Nejlepší perníčky

                                  Nejlepší perníčky!

Jeden z nejlepších receptů naší rodinné kuchařky na medové perníčky, které jsou po upečení hned k jídlu.

Co budeme potřebovat?                     
50 g      máslo                
650 g    hladká mouka                                                              
7           lžíce mléko                  
250 g    moučkový cukr                 
4 ks      žloutek              
150 g    med
2           lžička perníkové koření                 
2           lžička jedlá soda

Postup:

Do mísy dáme mouku, cukr, sodu, a perníkové koření. Vše promícháme, přidáme máslo, žloutky, med a mléko a vypracujeme těsto. Nemusí se dávat do lednice rozležet, můžeme hned vyválet na asi 0,5 cm tlustý plát a vykrajovat tvary.

Pečeme na 170 °C asi 10 minut. Upečené perníčky hned potřeme žloutkem. Zdobíme bílkovou polevou.









                                                                                                               Částková Dominika