pondělí 27. března 2017

Vegan, Vegetarián nebo Vitarián?

     V této dnešní moderní době se často objevují takovéto názvy a různé pojmenování zdravé stravy. Ví vůbec všichni co to vlastně znamená? Vsadím se, že všichni ne. Chci vám tu to tedy aspoň obecně vysvětlit. Na jednu stranu je sice fajn, když lidé jí zdravě a nejí žádné fastfoody a mají dobrou kondici a cítí se zdravě, ale všeho moc škodí. Když vynecháme nějaký kus stravy jako např. maso, které je dobré na železo, může tělo strádat i určité vitamíny. Nebo pro malé děti ve vývinu to není dobré, potřebují plno vitamínů a látek potřebných pro dobrý růst, bohužel kvůli některým těmto způsobům zdravé stravy, může být dítě například podvyživeno. Takže do jaké míry se tyto způsoby stravy vlastně mohou nazývat "zdravé"?


Vegetariánství
 - způsob stravy, kde je vyloučeno maso i vedlejší produkty z porážky živočichů
 - někteří lidé si toto vybrali kvůli úcty ke zvířatům


 druhy vegetariánství
a) ovo-vegetariánská strava - zahrnuje vejce, ale ne mléčné výrobky
b) lakto-vegetariánská strava - zahrnuje mléčné výrobky, ale ne vejce
c) ovo-lakto strava - zahrnuje mléčné výrobky i vejce


Veganství
- je druh stravy a zároveň životní styl spočívající v odmítnutí konzumace živočišných produktů
- tito lidé nepoužívají ani výrobky z kůže, vlny, hedvábí nebo kosmetiky testované na zvířatech
- mohou však konzumovat tepelně upravené jídlo, jinak se od vitariánství tolik neliší


Vitariánství
 - způsob stravy, kde lidé zásadně nejedí tepelně zpracované potraviny nad 42°
 - těmto potravinám se říká "raw food" neboli "živé jídlo"
 - pro vitariány totiž platí, že když se jídlo tepelně upraví, tak ztratí ty živiny a je to jakoby pro ně "mrtvé jídlo"
 - největší procento jejich jídelníčku tvoří především: ovoce, zelenina, saláty a semínka, ořechy a sušené plody, oblíbené jsou často koktejly jako třeba smoothies
 - důležité je pořadí jídla pro dobré trávení







Veganské a Vegetariánské lahůdky



                               V. Kohoutová, 3.C

High Jump

 
Závod v jednom z nejatraktivnějších extrémních sportů, účast předních světových skokanů, nadupaný doprovodný program, koncerty a DJové až do rána, to je již tradiční akce léta, která proběhne 4.8-5.8. 2017 v Hřiměždicích. 
Stejně jako v předchozích letech čeká na návštěvníky dvoudenní program složený ze skokanského závodu z platformy 12 a 16 metrů nad vodní hladinou. Dále také exhibiční skoky těch nejlepších a nejodvážnějších skokanů z výšky okolo 30 metrů.
Byl zahájen předprodej na portálu Ticketstream.
Výsledek obrázku pro high jump desperados



Procházková Aneta




Životní jubileum Davida Vávry

David Vávra slaví životní jubileum sérií výstav.


Běžet s materiály, název výstavy, probíhá od 11. 03. do 12. 05. 17. V Galerii Jaroslava Fragnera se vystavují architektonické projekty a v Galerii Kuzebauch jsou jeho materiálové experimenty. Můžete tam i mimo jiné zahlédnout beton, sklo, papír, hlínu, plast, porcelán a textil.




Více na stránkách http://www.citybee.cz/kultura/:/akce/76503-david-vavra-bezet-s-materialy/.


Lucie Jonczyová, 3.F

Votvírák 2017



Jako každý rok se otevřou brány festivalu od pátku 16. června do neděle 18. června 2017 tradičně na letišti Boží Dar ve středočeských Milovicích.
Festival Votvírák je největší český multižánrový hudební festival zaměřený převážně na rock, hip hop a pop v provedení zejména českých a slovenských interpretů a hudebních seskupení.
Votvírák Milovice "votvírá" festivalovou sezónu!
Těšit se můžeme na skupiny Wohnout, Vypsaná Fixa, No Name, H16, Harlej a další.
Zvýhodněné vstupenky jsou v prodeji již dnes v předprodejní síti společností Ticketstream a Ticketpro i online.










Černá Tereza, 3. C

středa 25. ledna 2017


VAFLE S LESNÍM OVOCEM
 
 
 
 
Těsto
Bílek 2 ks
Moučkový cukr 60 g
Máslo 60 g
Polohrubá mouka 60 g
               

Na ozdobu
       
Lesní ovoce 400 g
Moučkový cukr 4 lžíce
Šlehačka 150 ml
Výsledek obrázku pro vafle s ovocem
    

Postup přípravy:

Bílky smícháme s cukrem, přidáme rozpuštěné máslo společně s moukou a důkladně promícháme. Mícháme tak dlouho, dokud nevznikne stejnorodá hmota, těsto pak vložíme na 2 hodiny do ledničky. Plech vyložíme pečícím papírem, nakreslíme kruhy o průměru asi 12 cm a nanášíme na ně 2 milimetrovou vrstvu těsta. Pečeme 2-3 minuty v troubě předehřáté na 220 °C. Když okraje kroužků začnou hnědnout, plech z trouby vyjmeme. Pomocí sklenice vytvarujeme kalíšky a necháme je vychladnout.

Ovoce opláchneme, promícháme s cukrem a počkáme, až se cukr rozpustí. Poté je vložíme do vaflových kalíšků a ozdobíme šlehačkou.
        
                                                                                                      Jirmanová 4.F 


úterý 24. ledna 2017

Já a kebab

Ptáte se proč právě kebab? Protože se na něj dívám z pohledu člověka, který ho nevnímá pouze jako dar od Boha, pouhou pochoutku, jak je již v dnešní době vcelku obvyklé. Dívám se na něj z pohledu člověka, který jej považuje za způsob nalezení vzájemného porozumění a cesty ke společnému slovu.
 Ještě před několika lety by arabský/středovýchodní obyvatel jen stěží hledal důvod, proč právě u nás žít, a vydělávat peníze na uživení rodiny. Kebab toto změnil. 
 Ačkoliv v současných médiích je nemalá vlna nevole vůči lidem přicházejícím ze Středního východu a Afriky, stále je důvod hledat společnou řeč. Zkoušeli jste někdy jenom tak sedět s kebabem v ruce, a pozorovat, nebo dokonce konverzovat, s oněmi „arabáky“? Já sám to zkusil, a můžu potvrdit, že jsou to lidé jako my. Mají své světlé a tmavé stránky (myšleno duševně), ale to máme i my. Proto není důvod je všechny házet do jednoho pytle, jako to rád dělá pan „Šikmý Tomio“. 

 Při čtení jste si určitě představili, jak „nějaký arabák“ prodává kebab malým dětem, které si ho kupují o přestávce mezi vyučováním. To je dobře, protože jste si právě představili normálního člověka jako Vy nebo kohokoliv jiného. A přesně toto poznání nás může všechny obohatit. Máš problém s morálními zásadami? Podívej se na morální hodnoty prodejce kebabu. Má on problém se stěžováním? Ať se koukne na cholerického českého občana. Takto by šlo pokračovat ještě hodně dlouho, a celým tímto textem chci pouze říct, že nemůžeme každého soudit podle činů ostatních (viz. teroristické útoky). 

Martin Rácz
PROKRASTINACE
Původ slova prokrastinace pochází z latinského spojení „pro-crastinus“ = patřící zítřku.
Prokrastinace je chronická a často výrazná tendence odkládat plnění povinností, činností a úkolů na pozdější dobu. Může představovat i rizikový fenomén pro duševní zdraví jedince.

 Prokrastinaci nelze zaměnit s leností nebo odpočinkem. Při prokrastinaci jedinec ztrácí energii a poté pociťuje vinu a úzkost (v dnešní době hlavně vinu ze ztráty času, jelikož lidé stále někam pospíchají a nic nestíhají). Bez energie pak není člověk schopný s důležitými činnostmi ani začít a dostává se do „začarovaného prokrastinačního kruhu“.  
Prokrastinací „trpí“ nejvíce studenti a mladí lidé v zaměstnání. Někteří dokonce prokrastinují až tak radikálním způsobem, že nedělají vůbec nic… Místo např. úkolů do práci či do školy spí, leží, koukají na TV a podobně a tím právě ztrácejí svůj drahocenný čas, který jim poté v jistých situacích a momentech chybí. Někteří lidé by si přáli, aby měl den nejméně 30 hodin, a dělají pro to maximum. Jiní mají času „až až“ a  stejnak ho efektivně nevyužívají. Někteří jedinci si ani svůj čas nedokáží naplánovat tak, aby o něj právě nepřicházeli… 

 S tím, abychom si uměli najít na práci pravý a dostatečný čas, nám mohou pomoci i různé knížky či pořady na internetu. Například knížka Konec prokrastinace od Petra Ludwiga. 


Záhorová Markéta 4.E




                                                         Jed na lidi (veganský)
      Máte v životě smůlu? Nic se vám nedaří? Lidé vám hází klacky pod nohy?
             Máme pro vás velice chutný, jednoduchý, veganský recept!
             (Lze použít pro každou situaci)

          Ingredience:     29.5735296 ml jedu na krysy
                                   14.943476 ml meta Kyanid
                                   14.943476 ml Fex-M3  
                                   1 šálek Tiberia

                                                      Protřepete a zamíchejte!       

                                                                                       Bára Přibylová, Sandra Ferreira

 

 

Wrap s kari quinoou



 

Seznam ingrediencí

  • 150 g quinoi
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce kari
  • lžíce tahini
  • 100 g mraženého hrášku
  • 40 g sekaných kešu
  • 1 červená paprika
  • 1 lžíce sušeného lahůdkového droždí
  • svazek máty
  • 4 celozrnné tortily
  • ledový salát

Postup přípravy

  1. Quinou propláchněte několikrát vroucí vodou, vařte cca 15 minut ve 400 ml vody a nechte dijít pod pokličkou.
  2. Nakrájenou cibuli zpěňte na oleji, přidejte rozetřený česnek, zasypte kari a lehce podlijte vodou, ať se nepřipaluje. Přidejte sezamovou pastu tahini, hrášek, kešu, nakrájenou červenou papriku, případně dosolte a krátce povařte.
  3. Odstavte z plotny, vmíchejte lahůdkové droždí, mátu a smíchejte s uvařenou quinoou.
  4. Vychladlé balte do tortil spolu s ledovým salátem. Podávejte s kysanou specialitou Sojade natural smíchanou s nasekanou mátou.



Daniel Pilecký a Lukáš Vokoun
 

Aktivita o prázdninách

V březnu nás čekají jarní prázdniny. Proč je nestrávit aktivně. Můžete se inspirovat těmito typy.

1.  Curling na Roztylech


 Přijde si zahrát tento olympijský sport v aréně na Roztylech. Stačí Vám dvě čtyřčlenná družstva. Boty a vybavení Vám tam zapůjčí. Můžete si s sebou vzít i diváky.

 

2.  Trampolíny


Další zábavu si můžete užít v JumParku na Praze 9, který je největší v Evropě.

Stačí Vám pohodlné, sportovní oblečení a můžete vyrazit.

                                                                                            

3.  Potápění


Poslední typ je kurz potápění v Dive Centru Praha. Zde si můžete vyzkoušet potápění s kyslíkovou bombou a neoprenem.
 
 
Veronika Šmídková, 4.E