úterý 14. června 2016

Odreagování a hudba zároveň na stejném místě.


Odreagování a hudba zároveň na stejném místě.
Kam se vydat? – nejznámější festivaly

Začíná léto a s ním i hezké, dlouhé dny plné sluníčka. Spousta lidí je unavena z práce nebo ze školy, a tak se potřebují o víkendech odreagovat. Nejlepším odreagování, alespoň pro ty, kteří mají rádi hudbu je na festivalech. Hudba, přátelé a hlavně dobré pití a jídlo na jednom místě. Kam se na takové akce vydat? Připravila jsem si pro Vás 4 nejznámější festivaly, kam se můžeme zajet podívat a udělat si s kamarády příjemný výlet.

1.     LET IT ROLL OPEN AIR 2016

Kdy? - Koná se od 28. do 30. července 2016

Kde? – V areálu Milovického letiště

Co můžeme čekat? – Představí se více než 250 zahraničních i českých DJs a producentů. Můžeme se těšit na: Chase & Status, Andy C, High Contrast, Netsky, Camo & Krooked, Pendulum, Wilkinson, Noisia a Delta Heavy a mnoho dalších. Na akci bude připraveno 7 pódií.

 

2.     SÁZAVAFEST 2016

Kdy? – Koná se od 4. do 6. srpna 2016 a jedná se o 16. ročník

Kde? – V zámeckém lesoparku ve Světlé nad Sázavou

Co můžeme čekat? - Festival nabídne to nejlepší z české a zahraniční scény, například: Chinaski, No Name, Monkey Business, Mig 21, Petr Kolář, Ewa Farna, Majk Spirit (SK), Ine Kafe (SK), Jelen, Michal Hrůza, Xindl X, Wohnout, Sto zvířat, Vladimír 518, Slza, Voxel, Sebastian, Kristina (SK), Marek Ztracený, Blue Effect, Portless Krucipüsk, Jiří Schmitzer, Petr Bende, Keks, Vlasta Horváth, Miro Šmajda (SK), Jana Koubková a spoustu dalších kapel.  Každý si jistě vybere.

 

3.     OPEN AIR MUSICFEST 2016

Kdy? -  Koná se od 23. do 25. června 2016 a jedná se o 16 ročník

Kde? – V Přeštěnicích

Co můžeme čekat? - Na festivalu vystoupí řada českých a slovenských skupin. Hlavní bude skupina KRYŠTOF, MAJK SPIRIT. Dále se můžeme těšit na MONKEY BUSINESS, NO NAME, SUPERGROUP, VISACÍ ZÁMEK, WOHNOUT a UDG. Kromě hudebního programu návštěvníci mohou shlédnout divadelní a filmová představení nebo atraktivní exhibici bikerů Open Air Dirt Jam.

 

4.      GRAVITY FESTIVAL 2016

Kdy? – Koná se 14. října 2016 a jedná se o třetí ročník

Kde? – V obchodním centru Arkády Pankrác a budou

Co můžeme čekat? – Můžeme se těšit například na zahraničního umělce EDM star.

Vokurková Sabina, 3. E.

Vzhůru do čtvrťáku, aneb co nás nemine ve třetím ročníku. Smělíková Klára


Vzhůru do čtvrťáku !!

Spousta z nás letos úspěšně zakončili studium třetího ročníku. Tento rok byl pro některé z nás velice náročný a plný nervů a očekávání, zda vůbec prolezeme do dalšího ročníku.
Co bylo tento rok mimořádné o proti ostatním ročníkům střední školy?

Třetí ročník se dá považovat za jeden z nejnáročnějších ročníků protože nám přibylo pár nových předmětů. Žáci druhých ročníků si na konci školního roku zvolí dva semináře. Jeden zaměřený na odborné studium, mezi které patří například: Bankovnictví a pojišťovnictví, mikro a makro ekonomie..

Druhý seminář je zaměřený na všeobecné studie například: Mediální a jazyková kultura, Botanika, Psychologie nebo seminář z anglického jazyka.

Naopak některé předměty ve třetím ročníku studenti ztratí. Odpadne jim předmět psaní všema deseti, který je u některých žáků celkem oblíbený, ale naopak některým žákům vůbec nejde, tudíž jim to moc vyhovuje. V třetím ročníku žáci nemají 2 odborné předměty jako je fyzika a chemie, což některým utrápencům tohoto předmětu ulehčí život.

Další aktivita na kterou se můžou těšit žáci třetího ročníku je 14ti denní praxe na začátku května. Praxe je mezi žáky velmi oblíbená protože si studenti odpočinou od každodenní výuky a setkají se s novou činností, novými zkušenostmi a jinou věkovou kategorií lidí než jsou běžně zvyklí.

A na konci školního roku se žáci mohou těšit na cyklistický kurz do přírody.

 

 

 

                                                                                       Smělíková Klára
                                                                                           3.E

Volný čas o prázdninách


Co s volným časem o prázdninách

     Pokud nevíš co s volným časem, jsi tu správně. Poradíme ti, jak    se efektivně zabavit, pokud jsi zrovna v situaci, kdy jsou všichni tvý kamarádi na dovolené, u babiček nebo na festivalech.
 
  •       Zkus se zabavit menším (letním) úklidem, pusť si k tomu hudbu, ať ti to víc utíká a jde ti to líp. Jistě tím potěšíš nejen sebe, ale hlavně rodiče, kteří očekávají, že tam bude ten samý chlívek jako každý den.

  • Můžeš vyrazit i na nějaký výlet v okolí nebo se spontánně rozhodnout a zajet např. vlakem na nějaký pěkný hrad či zámek, provětráš si hlavu, uvidíš spoustu zajímavých věcí a určitě ti to prospěje.

  • Zajít na koupaliště v horkém dni není vůbec špatný nápad, můžeš si s sebou vzít knížku, natáhneš se na deku a jen relaxuješ.

  • Běž se mrknout po nákupech a vyber si něco trendy na léto, plavky, žabky nebo jiné doplňky, které by ti neměly chybět.
Kubrtová Veronika 3.B


 

Trendy v létě 2016


Co bude trendy v létě 2016?

Každý se těší na léto, kdy odhodí bundy a bude si užívat příjemných slunečných dnů. Všechno ožije a rozkvete a to je správný čas abychom rozkvetli i my a to v hitech letošního léta.


Oblíbenkyně roztomilých proužkovaných kousků se mají na co těšit, protože do módy přijde námořnický styl a co se týče pruhů, tam se meze klást nebudou!

Dalším novým trendem by měla být odhalená ramena, ale v jiné podobě než velký výstřih a spadlé raménko od trička.
Tento módní výstřelek by měl být charakteristický vrstvením vršků.


Novinkou ve světě módy by mělo být spodní prádlo a noční košilky na běžné denní nošení. Můžete si ji vzít pod sako a nebo jen tak samotnou jako šatičky na party.
Pokud máte tedy rádi saténové pyžamka a košilky, tento trend je přímo pro Vás !




Klára Suchanová, 3.B

úterý 26. dubna 2016


Výměnný pobyt s partnerskou školou v Herne

V týdnu od 11. do 15. dubna nás navštívili žáci z partnerské školy z Německa. Hned první den jsme uvítali žáky na Hlavním nádraží v Praze, pomohli jsme jim s kufry na jejich penzion na Klamovce a pokračovali v programu v tzv. Únikové místnosti. To bylo poprvé, co jsme se s Němci více spřátelili. Druhý den ráno jsme je přivítali v naší škole, měli hodinu angličtiny a poté se naobědvali ve školní jídelně. Dále jsme pokračovali do Velkých Popovic, které jsou známé díky výrobě českého piva. Na závěr se šlo nakupovat do největšího pražského obchodního centra.
V podobně nabitém programu se odehrávalo celých 5 dní. Navštívili jsme společně také Lidice, prošli si centrum Prahy, včetně vyhlídkové věže Petřín, projeli se na lodi a především jsme navázali nová přátelství s německými studenty.
Tímto ale pro nás tento výměnný zdaleka nekončí. Zhruba v půlce června nás čeká návštěva a prohlídka jejich domova v Herne. Program bude jistě tak nabitý, jako byl u nás v Praze, pro nás ale určitě zajímavější a přínosnější.  
Jsme vděční za tuto skvělou příležitost, při které jsme mohli oprášit svoje znalosti němčiny a podívat se do zahraničí. Na viděnou v Německu!

Valerie Zbrožková, Denisa Korityáková, Daniel Pilecký a Lukáš Vokoun, 3.ročník

Lilkové lasagne


Lilkové lasagne


V dnešní době je především oblíbené žít zdravě a dodržovat správnou životosprávu. Proto mám pro vás skvělý tip, jak si uvařit zdravé a chutné lilkové lasagne. Tento recept jsem sehnal přes mobilní aplikaci „FitRecepty“. Je to aplikace kde je mnoha zdravých receptů, které jsou rozděleny do několika kategorií (např: snídaně, obědy, chutné mlsání, atd..). Jsou zde mnohdy lehké a chutné recepty. Proto vám tuto aplikaci vřele doporučuji. Věřím, že si zde přijdou na své jak vášnivé a zkušené kuchařky tak i prostí začátečníci. Tak neváhej a zkoukni to!

 

Seznam ingrediencí

Ø  4 střední lilky

Ø  2 lžíce olivového oleje

Ø  300g rajčat

Ø  2x nízkotučná mozzarella

Ø  1 lžička oregana

Ø  1 lžička tymiánu

Ø  sůl, pepř20g kukuřičné strouhanky

Ø  20g parmezánu

 

Postup přípravy

Ø  Troubu předehřejeme na 190 stupňů.

Ø Lilek si podélně nakrájíme plátky. To samé uděláme s rajčaty a mozzarellou.

Ø Lilek obalíme ve směsi koření a oleje.

Ø Vyložíme si menší formu pečícím papírem.

Ø Vrstvíme na sebe lilek, rajčata mozzarellu. Poslední vrstvu posypeme strouhankou smíchanou parmazánem.

Ø Pečeme při 190 stupních 35 minut.

Ø Po upečení rozdělíme na 4 porce a podáváme.


 

                                                                                                                        Daniel Pilecký, Lukáš Vokoun 3.C

úterý 29. března 2016

Opustila nás fotbalová legenda, zemřel Johan Cruyff.


Fotbalový svět přišel o jednoho z nejlepších hráčů všech dob. Johan Cruyff, bývalý vynikající nizozemský hráč a později trenér, zemřel ve čtvrtek ve věku osmašedesáti let na rakovinu plic.

Po těžkém boji s nemocí, se kterou bojoval od minulého roku. Zemřel obklopen svojí rodinou a blízkými pokojně ve svém druhém domově v Barceloně. Se smutnou zprávou přišla webová stránka Cruyffovi nadace a rychle se rozletěla do celého světa.


Byl to vynikající technik, jeden z představitelů tzv. totálního fotbalu, tento nový trend změnil od základu celý fotbal. Hráč s číslem čtrnáct často dokázal projít s míčem u nohy celou obranu soupeře, Jak v dresu Ajaxu tak v barvách španělské Barcelony. Na hřišti byl vůdce, který se svým uměním udivoval nejednoho fotbalového fanouška. Z jeho geniálního myšlení těžili hlavně jeho spoluhráči ale také on sám skvěle zakončoval.

S Ajaxem vyhrál třikrát Pohár mistrů evropských zemí, ačkoliv hrál na pozici záložníka nastřílel za svůj mateřský klub 190 branek ve 240 utkáních. Reprezentaci dotáhl do finále mistrovství světa 1974, kde se "Oranjes" nepodařilo uspět.
To už ale válel v dresu Barcelony, kde strávil dlouhých 5 let a fanoušci katalánského velkoklubu ho milovali. Vyhrál Španělskou ligu i pohár, poté ukončil kariéru, kterou později znovu nastartoval.

Nastupoval za tým ve Spojených státech. V osmdesátých letech se vrátil do Španělska, tentokrát do Levante. Kariéru definitivně ukončil v rodném Nizozemsku, paradoxně v týmu rivala mateřského klubu - Feyenoordu.

Poté se vrhl na trénování. Koučoval Ajax později i Barcelonu, kterou dovedl v roce 1992 k prvnímu Poháru mistrů v historii klubu. Na lavičce Barcelony vydržel až do roku 1996, kde ukončil svojí trenérskou kariéru. Svou fotbalovou filozofií položil základy nejúspěšnější éry klubové historie. Symbolem této doby se stal jeho bývaly svěřenec Pep Guardiola.


Budeš nám chybět.



Thomas Ištok, Jan Malík.
  

ROZHOVOR S HANOU V. , RODILOU ČEŠKOU S BELGICKÝM OBČANSTVÍM

1)      Je to pár dnů, co proběhl další teroristický útok a to v Bruselu, hlavním městě Belgie. Byla jsi v době útoku u této tragické události?


Hana:   Díky bohu jsem odletěla dva dny zpátky do Prahy za druhou polovinou mojí rodiny na prázdniny. Bydlí zde můj otec s macechou a nevlastními bratry. I přes to, jsem měla veliký strach o moje přátelé a především matku, která tou dobou zrovna jela do práce. Byla pouhých deset minut od tohoto výbuchu v Molenbeeku.

 

2)      To měla obrovské štěstí. Jak tuto celou situaci vnímala? A co ostatní obyvatelé Bruselu?

Hana:
   Moje matka pracuje v parlamentu EU a proto je s touto celou situaci silně spjata. Byla velice otřesena, jako všichni zde. Přátelé se mi ozývali, že jsou v pořádku a informovali mě o zmatku, který tam panoval.

 

3)      Jak samotnou situaci vnímáš ty? Pociťuješ strach?


Hana:   Ano, o to větší, když nejsem v centru dění. Jako občan Belgie, jsem se toho obávala, nicméně jsme všichni doufali, že se to nestane skutečností. Jsem z toho stále velmi otřesena a zároveň se bojím toho, co nám přinese budoucnost.  

 

4)      Říkala jsi, že jsi tu jen na prázdninách. Jak to je s tvým odletem zpět?


Hana:   Chystám se odletět tuto sobotu. Mám stále velký strach, protože riziko je téměř na každém kroku, ale to neznamená, že bychom se měli jakkoliv omezovat. V Bruselu máme dvě letiště a není problém dostat se domů. Problém vnímám spíš se zařazením do svého běžného života.



Denisa Korityáková, Valerie Zbrožková

 

                                            
  Přednáška o drogách v Divadle U Hasičů


Všechny třídy třetího ročníku byly  29. března 2016 na přednášce o drogách v Divadle U Hasičů. Přednáškou nás po celou dobu provázel policista Major Badin zabývající se  kriminalitou a drogami. Seznamoval nás s jednotlivými drogami, s jejich složením i účinky.
 Na samotném začátku přednášky nám objasnil, že i alkohol je droga, dále také, že samotné užívání drog není trestné. Vyprávěl nám příběhy lidí, kteří spadli do užívání drog. Jejich příběhy a zvlášt' jejich konce byly jako odstrašující příklady. Snažil se nám vysvětlit, že pokud se dostanete do užívání drog, není snadné se z něj dostat zpět, a že se jen málo lidí  vrátí zpět do normálního života. Ukazoval nám spot proti drogám, kde byli reální lidé před a po užívání drog. Změna jejich zevnějšku byla více než patrná. Také nás seznamoval s dobou trestu při spáchání zločinu spojeným s drogami. Do své přednášky přidával své vlastní zkušenosti, ovšem jak sám řekl, žádné velké zkušenosti  za sebe s návykovými látky neměl leda tak v mládí s nikotinem :D .
Dále nám vyprávěl,jak je těžké pro něj jako policistu přijít za rodinou a oznámit jim, že člen jejich rodiny se už nikdy nevrátí zpět domů. Na závěr se s námi rozloučil se slovy, že doufá,že si nikdy nebudeme ničím takovým muset projít. Přednáška byla rozhodně zajímavá a poučná, dobré také bylo, že přednášejícím byl policista, který má s těmito věci zkušenosti a mohl tak i mimo jiné zodpovědět naše dotazy.
Sandra Ferreira, 3.D


Lilkové lasagne


Lilkové lasagne


V dnešní době je především oblíbené žít zdravě a dodržovat správnou životosprávu. Proto mám pro vás skvělý tip, jak si uvařit zdravé a chutné lilkové lasagne. Tento recept jsem sehnal přes mobilní aplikaci „FitRecepty“. Je to aplikace kde je mnoha zdravých receptů, které jsou rozděleny do několika kategorií (např: snídaně, obědy, chutné mlsání, atd..). Jsou zde mnohdy lehké a chutné recepty. Proto vám tuto aplikaci vřele doporučuji. Věřím, že si zde přijdou na své jak vášnivé a zkušené kuchařky tak i prostí začátečníci. Tak neváhej a zkoukni to!

 

Seznam ingrediencí

Ø  4 střední lilky

Ø  2 lžíce olivového oleje

Ø  300g rajčat

Ø  2x nízkotučná mozzarella

Ø  1 lžička oregana

Ø  1 lžička tymiánu

Ø  sůl, pepř, 20g kukuřičné strouhanky

Ø  20g parmezánu

 

Postup přípravy

Ø  Troubu předehřejeme na 190 stupňů.

Ø Lilek si podélně nakrájíme plátky. To samé uděláme s rajčaty a mozzarellou.

Ø Lilek obalíme ve směsi koření a oleje.

Ø Vyložíme si menší formu pečícím papírem.

Ø Vrstvíme na sebe lilek, rajčata mozzarellu. Poslední vrstvu posypeme strouhankou smíchanou parmazánem.

Ø Pečeme při 190 stupních 35 minut.

Ø Po upečení rozdělíme na 4 porce a podáváme.


 

                                                                                                                        Daniel Pilecký, Lukáš Vokoun 3.C