úterý 29. března 2016

Opustila nás fotbalová legenda, zemřel Johan Cruyff.


Fotbalový svět přišel o jednoho z nejlepších hráčů všech dob. Johan Cruyff, bývalý vynikající nizozemský hráč a později trenér, zemřel ve čtvrtek ve věku osmašedesáti let na rakovinu plic.

Po těžkém boji s nemocí, se kterou bojoval od minulého roku. Zemřel obklopen svojí rodinou a blízkými pokojně ve svém druhém domově v Barceloně. Se smutnou zprávou přišla webová stránka Cruyffovi nadace a rychle se rozletěla do celého světa.


Byl to vynikající technik, jeden z představitelů tzv. totálního fotbalu, tento nový trend změnil od základu celý fotbal. Hráč s číslem čtrnáct často dokázal projít s míčem u nohy celou obranu soupeře, Jak v dresu Ajaxu tak v barvách španělské Barcelony. Na hřišti byl vůdce, který se svým uměním udivoval nejednoho fotbalového fanouška. Z jeho geniálního myšlení těžili hlavně jeho spoluhráči ale také on sám skvěle zakončoval.

S Ajaxem vyhrál třikrát Pohár mistrů evropských zemí, ačkoliv hrál na pozici záložníka nastřílel za svůj mateřský klub 190 branek ve 240 utkáních. Reprezentaci dotáhl do finále mistrovství světa 1974, kde se "Oranjes" nepodařilo uspět.
To už ale válel v dresu Barcelony, kde strávil dlouhých 5 let a fanoušci katalánského velkoklubu ho milovali. Vyhrál Španělskou ligu i pohár, poté ukončil kariéru, kterou později znovu nastartoval.

Nastupoval za tým ve Spojených státech. V osmdesátých letech se vrátil do Španělska, tentokrát do Levante. Kariéru definitivně ukončil v rodném Nizozemsku, paradoxně v týmu rivala mateřského klubu - Feyenoordu.

Poté se vrhl na trénování. Koučoval Ajax později i Barcelonu, kterou dovedl v roce 1992 k prvnímu Poháru mistrů v historii klubu. Na lavičce Barcelony vydržel až do roku 1996, kde ukončil svojí trenérskou kariéru. Svou fotbalovou filozofií položil základy nejúspěšnější éry klubové historie. Symbolem této doby se stal jeho bývaly svěřenec Pep Guardiola.


Budeš nám chybět.



Thomas Ištok, Jan Malík.
  

Žádné komentáře:

Okomentovat