čtvrtek 28. února 2013

Pomlázka


K pletení pomlázky je nejvhodnější vrba bílá. Je to keř se světlehnědou kůrou, má olivově zelené výhonky, které jsou pružné a nelámou se.
Kvalitu proutku si m
ůžeme ověřit ihned na místě à přehněte proutek a pokud nevydrží ohnutí na 90 stupňů a láme se, je pro pletení pomlázky nevhodný. K řezání používejte ostrý nuž nebo nůžky na stříhání větví stromů. Prut držte levou rukou, u země mírně ohnutý a stříhejte co nejníže.
P
řed vlastním pletením si namočte proutky na 20 až 40 minut do studené vody, získají tak větší vláčnost a nelámou se. Můžete je například položit do vany a zatížit tak, aby zůstaly celé pod hladinou.

První krok , který je velmi důležitý je vyrobit si pevné držadlo na pomlázku. Vezměte si proutek a omotejte jím připravený svazek na silnější straně a to tak, že vložte silnější konec svazujícího proutku mezi proutky svazku, asi 3 cm od konce, 2-3krát obtočte pod vyčnívajícím koncem svazek, a pak pevně ovinujte vzhůru. Tenký konec zapleťte mezi proutky svazku. Držadlo je potřeba poměrně kvalitně utahovat, neboť jeho kvalita nám usnadní další pletení a ovlivní životnost upletené pomlázky.

Druhy pomlázek
1) Pomlázka ze šesti proutků pletená do kulata:
       
Proutky rozdělte tak, že máte v každé ruce po třech. Vrchní proutek č.1 z levé strany provlékněte kolem středního proutku č.5 na pravé straně a vraťte na nejspodnější pozici zpět na levou stranu. Totéž udělejte s pravým horním proutkem. Nyní proutek č.2 obtočte kolem proutku č.5 a vraťte mezi proutky č.1 a č.6. Střídavě pokračujte z každé strany až ke konci délky proutků. Na konci svažte proutky provázkem, případně tenkým vrbovým proutkem.

2) Pomlázka z osmi proutků do čtyřhranu:
       
Do každé ruky si vezměte 4 proutky. Proutek č.1 z levé ruky provlékněte horem mezi proutky č.6 a č.7 a spodem vraťte před proutek č.4. Proutek č.8 z pravé ruka horem provlékněte mezi proutky č.3 a č.4 a spodem vraťte mezi proutky č.1 a č. 5 v horní části. Dále vezměte proutek č.2 z levé ruky a horem provlékněte mezi proutky č.5 a č.6 a spodem umístěte mezi proutky č.1 a č.8. Postupujte dále střídavě z pravé a levé strany až dopletete ke konci proutků. Nesmíte zapomenout citlivě dotahovat. Na konci svažte proutky provázkem, případně tenkým vrbovým proutkem.
 
 
Nikola Lišková

Žádné komentáře:

Okomentovat