čtvrtek 29. prosince 2011

NAŠE ŠKOLA OSLAVÍ 140. VÝROČÍ

Českoslovanská akademie obchodní, založená roku 1872 českými vlastenci obchodního spolku zvaného Merkur (odtud také logo naši školy), byla ve své době průkopnicí obchodního školství. Inspiraci v ní nacházely i jiné školy. Za celým projektem tehdy stál jednatel Merkuru, knihkupec a nakladatel Jan Otto. Ale nebyl jediný, kdo zřídil a vydržoval ČAO. Mezi dalšími si jmenujme například František Palacký, Dr. Karel Sladkovský a další.


Celkově se s výukou začalo 7. října 1872 při dvouletém studiu s jedním přípravným rokem. Avšak tehdy se učilo v pronajatých prostorách budovy Na Malém náměstí na Starém Městě pražském. Zdejší počet místností nevyhovoval, a proto obec Pražská darovala sboru parcelu ležící na Novém Městě na místě bývalé Svatováclavské trestnice v dnešní Resolově ulici. Dvoupatrový komplex školy byl vybudován za pouhý jeden rok. Při rozšíření do Václavské ulice bylo zkonstruováno ještě další patro a škola se dostala do dnešní podoby.


Postupně se studium posunulo ze dvou ročníků na tři, následně na čtyřleté studium. Zajímavé je že zpočátku na škole studovali pouze chlapci, dívkám byla zpřístupněna až od roku 1906.


Na ČAO působilo mnoho slavných lidí. Kromě Josefa Václava Sládka, básníka a překladatele, jenž zde učil 28 let angličtinu, můžeme jmenovat i spoustu spisovatelů jako je Ferdinand Schulz, Antonín Bernášek, František Hampl, literární historik Josef Hanuš, překladatel Zpěvů sladké Francie Hanuš Jelínek, hudební skladatel Otakar Ostrčil, nebo ministr orby Albín Bráf. Přesto nejvýznamnější osobností j je Dr. Edvard Beneš, po němž od roku 1937 nese naše akademie jméno. Profesor Beneš, druhý prezident Československé republiky, vyučoval francouzštinu a národní hospodářství. 


Název ČAO Dr. Edvarda Beneše byl po roce 1949 ochuzen o jméno slavné osobnosti. A po několik desítek let ČAO fungovala nejprve jako vyšší hospodářská škola, poté hospodářská škola, nakonec ekonomická škola.


V květnu roku 1990 obnovil tehdejší ministr školství, mládeže a tělovýchovy střední ekonomické škole v Praze 2, Resslova 8, historický název Českoslovanská akademie obchodní Dr. Edvarda Beneše.

Žádné komentáře:

Okomentovat