úterý 24. září 2019



Povinná maturita z matematiky

Ministr školství Robert Plaga (ANO) se chystá zrušit povinnou státní maturitu z matematiky. Na toto téma se jednalo na školské radě tripartity. Zástupci Svazu průmyslu a dopravy, s tímto návrhem nesouhlasí, myslí si, že matematika je klíčová pro technologický vývoj ČR. Podle Plagy má ale spousta žáků s matematikou problémy a neumí ji využít v praxi, proto by chtěl více rozvíjet kritické a logické myšlení aby se do toho studenti více zažili.

Zástupci Svazu průmyslu a dopravy jsou ochotni zkoušku o 5 let odsunout. Podle současného zákona má povinná maturita z matematiky začít fungovat na většině maturitních oborech  od roku 2022. Už od roku 2021 se má týkat gymnázií a lyceí. Pro povinnou zkoušku je Asociace ředitelů gymnázií. Naproti tomu zástupci České středoškolské unie, Unie školských asociací CZESHA nebo zemědělských škol s povinnou zkouškou nesouhlasí. Poukazují na neúspěšnost maturity z matematiky.

Nám studentům, kteří mají povinně maturovat z matematiky v roce 2021, zbývá jen jediné, čekat a doufat že se tento zákon zruší a u studentů nastane klid.



                                                                                                                                 



                                                                                                                                   Jenšíková Eliška

Žádné komentáře:

Okomentovat