středa 11. března 2015

Modré, nebo bílé šaty? Šťastné, či týrané ženy?

Jistě jste si všimli, že v průběhu posledního měsíce zahltily stovky webových stránek fotky modro-bílých (anebo snad bílo-zlatých?) šatů. A v tom je ten háček. Jakou barvu ty šaty vlastně mají? Jak je možné, že je někdo vidí tak a někdo zase takhle?





Do těchto rozsáhlých debat a diskuzí se zapojila i spousta amerických celebrit, které fotku sdílely i na svých sociálních sítích. Zapojit se museli samozřejmě i vědci, aby tuto "záhadu" rozluštili. Objevilo se několik teorií, ale nejvíce se nám zamlouvá ta, že náš mozek koriguje barvy na denním světle - u některých vytlačuje tmavé tóny a tito lidé vidí šaty bílo-zlatě. Další jsou pak přesvědčeni, že jsou šaty modro-bílé, protože jejich mozek tlumí zlatavé tóny.

V souvislosti s těmito "spornými" šaty se objevila i zahraniční kampaň. Tato kampaň má upozornit na to, že některé věci nejsou takové, jaké se na první pohled můžou zdát. V našem okolí se vyskytují osoby, které byly nebo jsou týrány, a my o tom ani nevíme.

Spousta lidí se díky této akci (a podobným aktivitám) dozví, kam se mohou obrátit pro pomoc. Proto vás vyzýváme, jestli někoho týraného znáte nebo jste sami obětí, nebojte se a obraťte se na příslušné orgány!

 

 
Laštovková, Bálková 3.D

Žádné komentáře:

Okomentovat