čtvrtek 9. ledna 2014

7 nejhloupějších hubnoucích rozhodnutí

1. Dát si předsevzetí? Proč?

Předsevzetí je určitý rozkaz, který se zavazujete splnit. Čím přísnější, tím lepší. „Málokdo si dá mírné požadavky, protože to není dostatečné,“ říká dietoložka Lenka Kaprhálová a vysvětluje dál, že pak vaše pokání musí stát za to: Ztloustnul jsem? Tak teď budu x hodin denně cvičit, nebudu jíst sladké, pít alkohol, budu jíst dietně. „Vymýšlíte co nejpřísnější tresty. Výsledků s nimi však nedosáhnete. Protože zkrátka nevydržíte ten tlak, který na sebe dobrovolně vytváříte,“ dodává odbornice a radí být na sebe méně přísný a zkusit to pomalu, třeba začít cvičit.

2. Chcete zhubnout. Ale potřebujete to?

Dáte si cíl bez toho, aniž byste znali aktuální stav svého těla. „Ne každý hubnout potřebuje. A jen proto, že to dělá vaše kamarádka, neznamená, že se to týká i vás,“ dodává Nikola Hanyšová.

3. Začnu, až to dojím

Opačný je případ, kdy o hubnutí jen mluvíte a plánujete. Nejlépe nad talířem sladkostí či opulentní večeří. „Je lepší dát si předsevzetí, že se budete držet na uzdě už teď, a ne od zítra nebo od pondělí,“ říká ing. Iva Veselá z Food Life a nabádá k postupným krokům.

4. Permanentka teď hned

Při pohledu na váhu jste se na internetu nebo recepci cvičebního studia ihned zavázali k roční pravidelné návštěvě? „A především na cvičení, aniž byste si vyzkoušeli, zda vám vůbec bude vyhovovat a jestli vám vůbec může pomoci zhubnout?“  v tom případě přibrzděte a nejdříve ho vyzkoušejte!

5. Budu na dietě nebo vegan

Když už, tak už? Chyba! „Drastické metody, například půsty, hladovky nebo drsné diety mají velký problém: absolutní nedostatek veškerých důležitých složek výživy,“ tvrdí Lada Nosková z Diet Plan.
Stejně tak ale na tom jsou podle ní i striktní alternativní směry, jako je například veganství, kdy si člověk neznalý pravidel výživy může zahrávat se zdravím. „Organismus nemá rád nerovnováhu a hladovění či výrazné omezení může vést k následnému přejídání. Navíc tělo po hladovém dni bude mít tendenci ukládat,“ uvádí výživová odbornice. Lépe je kontrolovat jídelníček dlouhodobě.

6. Zkusíte to podle kamarádky

Každý je jiný a to, co funguje na kamarádku, nemusí fungovat na vás. „Správný redukční režim má vycházet z aktuální váhy daného člověka s přihlédnutím na jeho fyzický výkon, chuťové preference, časový harmonogram…,“ říká Lada Nosková. Nikdy nejde o univerzální řešení pro jednoho.

7. Budete makat

Pohyb by vás měl především bavit a dělat vám radost. „Pravidelná pohybová aktivita vám sice s hubnutím pomáhá, ale měla by také splňovat určitá kritéria – intenzitu a dobu trvání,“ radí Lada Nosková. „Při intenzivnějším cvičení je také třeba přidat na výživě, zvláště co se týká přísunu sacharidů. Jde o okamžitý zdroj energie, jehož omezováním dochází k obrovskému vyčerpání po sportu a nezřídka k večernímu dojídání,“ upozorňuje odbornice.


Kristýna Tesařová


















 

Žádné komentáře:

Okomentovat