čtvrtek 18. dubna 2013

Jarní únava


S jarní únavou se setkal snad každý z nás. Je to pocit fyzické a psychické únavy a vyčerpanosti. Už z názvu „jarní únava“logicky vyplývá, že se tento pocit objevuje koncem zimy a začátkem jara. Existuje více faktorů, které se podílejí na vzniku jarní únavy: kvůli chladnému počasí jsou místnosti víc a víc přetopené a méně času trávíme aktivním relaxem načerstvém vzduchu, snížené množství slunečního záření během zimních měsíců,nižší hladina vitamínů apod. Je třeba se tedy tělu v tomto období o to více věnovat, zejména při pocitu začínající únavy. Doporučuje se proto zvýšený příjem vitamínů, nejlépe z čerstvého ovoce a zeleniny.
 
 
Pohyb je také velice důležitý, jelikož povzbudí krevní oběh. Díky tomu zbaví tělo nejen škodlivin, ale i stresu, úzkosti a zlé nálady. Naopak relax je také důležitý. Nemůžete se přeci uštvat sportováním, dostatek odpočinku je nezbytnou součástí dne.
Pozitivně působí i otužování. Taková studená sprcha člověka probere někdy až příliš. Musíte ovšem začínat postupně a sprchovat se nejdříve teplou vodou, poté vlažnou a poté teprve přejdete na studenou.
Velmi důležitý a každému jistě velmi známý je dostatečný příjem tekutin. Správně bychom za měli vypít 2 - 3 litry tekutin denně.
 
Veronika Hubená

Žádné komentáře:

Okomentovat