středa 16. ledna 2013

Jízda na snowboardu


Jízda na snowboardu

Blíží se jarní prázdniny a jelikož na českých horách konečně napadl sníh, můžeme se vydat na lyže či čím dál více oblíbený snowboard. My pro vás máme základní věci, které by jste měli umět, když se rozhodnete naučit jezdit na prkně.

Nastupování

Měli byste ho především provádět na rovné ploše. Snowboard vždy odkládejte vázáním dolů, aby vám nesjel ze sjezdovky dolů. Jako první upevněte bezpečnostní popruh a poté nastupte do předního vázání. Zadní nohu zapínáte až naposled.

Jízda na vleku

Je to sice těžké, hlavně pro začátečníky, ale pokud se nedostanete na kopec, nemůžete ho ani sjet dolů.:) Nejlehčí bude, když vyhledáte kabinkové lanovky, do kterých nastupujete s prknem v ruce nebo sedačky, kde problém je pouze s výstupem a nástupem. Pokud nemáte jinou možnost než pomu či kotvu, vyberte si místo, kde to nejméně cuká, nechte si zapnutou pouze přední nohu a snowboard nastavte do směru stopy. Neopírejte se o přední nohu, mohli by jste se seknout. Opřete se o zadní, kterou si položíte na snowboard vedle vázání. Nejlepší je, když zde máte protiskluzovou gumu, aby vám noha neklouzala. Nyní se už jen zhluboka nadechněte a držte rovnováhu.

 

Technika

Snowboard je zařízený stejně jako carvingové lyže – má vykrojení. To pomáhá při zatáčení, ke kterému využíváme hrany frontside (přední hrana) a backside (zadní strana). Celá technika je pak o tom, střídat tyto hrany. Jedete špičkou dolů po svahu a nakláníte se z jedné strany na druhou.

Pády

Snowboarding je i o pádech, především začátečníkům se jich povede nejspíš spoustu. Nejdůležitější při nich je, aby jste po pádu zasekli snowboard do sněhu a dostali těžiště (zadek) na zem. Při pádech dozadu je hlavní stlačit zadek a poté se zhoupnout po kostrči na záda. Když padáte naopak dopředu, pokrčte se v kolenou a zhoupněte se na lokty. Zde je obzvlášť důležite zaseknout hrany, jinak pojedete ze svahu po hlavě a je nebezpečí, že do něčeho narazíte. Proto je také na místě, nosit při jízdě helmu.

Nyní už je vše jen na vaší snaze a výdrži. Přejeme vám hodně štěstí a trpělivosti. J

Kateřina Burdová

Žádné komentáře:

Okomentovat