středa 13. listopadu 2019

Svatý Martin na bílém koni


Svatý Martin na bílém koni
Před pár dny, 11. listopadu, se slavil svátek svatého Martina. Proč zrovna Martin na bílém koni a proč svatý?
Martin z Tours je jedním z nejznámějších a také nejoblíbenějších svatých. Byl jeden z prvních „nemučedníků“, který byl církví prohlášen za svatého. Ve skutečnosti Martin z Tours na bílém koni vůbec nejezdil. Legenda vznikla tak, že lidé si během několika let všimli, že první sníh přichází kolem svátku svatého Martina. Propojili tedy jeho jméno se symbolem prvních přicházejících sněhových vloček – bílým koněm.
Často je Martin zobrazován, jak dělí svůj plášť a půlku dává žebrákovi , který stojí vedle něj. Toto vyobrazení vzniklo díky legendě, kdy za mrazivé noci potkal Martin žebráka. Žebrák byl málo oblečen, byl hladový a promrzlý. Požádal tedy Marina o pomoc. Ten u sebe však nic neměl, a tak se podělil alespoň o svůj plášť. Rozťal ho mečem a oddělenou část věnoval chudákovi, aby se mohl alespoň trochu zahřát. Následující noci se prý Martinovi zjevil Ježíš, oděný v darovaném plášti. Od té doby byla scéna s dělením pláště jedna z nejznámějších a neoblíbenějších motivů církevních umělců.
S tímto svátkem je spojena i svatomartinská husa, ochutnávka prvních vín a hodování. Martin byl však velmi skromný člověk a proto je záhadou, proč je právě s jeho svátkem spojeno jídlo a pití. K husám se pojí dvě legendy. Jedna říká, že husy při Martinově kázání tak moc rušili sešlost, že je dal za trest upéct. Druhá hovoří o tom, že se Martin krátký čas ukrýval mezi husami, protože ze skromnosti nechtěl být jmenován biskupem.
Ať je to jak chce, toto tradiční jídlo k svátku svatého Martina neodmyslitelně patří a mnoho lidí je za to rádo.
 
Výsledek obrázku pro svatý martin
Klaudie Bendová, 4.F

Žádné komentáře:

Okomentovat