úterý 22. října 2019


Neobvyklé destinace nejen na prázdniny
   
Většina Čechů na prázdniny volí destinace jako je Itálie, Chorvatsko, Řecko, Egypt nebo Anglie například, ale proč tomu tak je. Většina lidí volí tyto známé země, proto že se bojí něčeho nového, neznámého a jiného, myslím si, že to je veliká škoda, a proto bych Vám chtěla dát pár nápadů na neobvyklé destinace.

   Ekvádor
Jako první bych začala s Ekvádorem. Hodně lidí cestuje do Severní Ameriky, ale co zkusit Jižní Ameriku. Ekvádor je velice zajímavá země z přírodního hlediska, ze západu ho omývají vody Tichého oceánu, a přitom jeho hlavní město Quito má skoro 3 000 metrů nad mořem. Také zde začíná poušť, která se táhne po do Peru. Z historického hlediska je tato země zajímavá též, nachází se zde nejstarší Innské město ve městě Ingapirca. Nemusíte se bát ani žádných cizokrajných nemocích, když zvolíte čas návštěvy na léto, zbytek roku zde hrozí nákaza malárií, které se ale dá vyhnout speciálními prášky. Ekvádor je velice bezpečná země, i přesto že okolní země mají veliké kriminální problémy. Na Galapágách, ostrovech patřící pod Ekvádor, můžete najít spoustu endemitů, jako například želvy galapágské, tučňáka galapágského a spoustu druhů ptactva.

 
    Mongolsko
Mongolsko je už skoro zapomenutou zemí vzklíčenou mezi dvě velmoci, Čínu a Rusko. Tato země ve střední Asii není pro někoho, kdo má rád pralesy nebo moře, už jen z důvodu, že velkou část pokrývají stepi, poušť Gobi s drsným podnebím. Hustota obyvatel je malá, a proto trvá někdy celé dny, než někoho potkáte na cestě skrz zem. Mongolové jsou veselí, nezdolní lidé se zajímavým smyslem pro humor. Určitě doporučuji navštívit poušť Gobi a oblast Selenge.

    Namibie
Když jsem svým přátelům a rodině oznámila, že plánujeme jet do Afriky, konktrétně do Namibie, mysleli si, že jsme se zbláznili. Ihned odevšad začali otázky typu: „Nebojíte se AIDS? Co Ebola? Jste očkovaní na nemoci?“ „Co když vás tam okradou?“ „Mluví vůbec anglicky?“,…. Ano, jet do většiny zemích v Africe je nebezpečné bez očkování na žlutou zimnici, břišní tyfus a tak, ale do Namibie je to zbytečné. Obyvatelé jsou zde opravdu milí a přátelští, někdy je složité se s nimi domluvit, protože anglicky moc nemluví, ale i tak se zde domluvíte, potřebujete jen špetku trpělivosti. Určitě jsme nemohli vynechat návštěvu písčitých dun, pouště Kalahari, původního kmene Himbů a národního parku Etosha.

Do všech zemích doporučuji jet na vlastní pěst, půjčit si auto nebo jeep a procestovat je. Tyto země určitě nejsou otázkou 2 týdnů, udělala bych si být Vámi minimálně měsíc čas. Přeji Vám hodně štěstí a úspěchu s plánováním další dovolené.

Linda Babiánková, 3.D

Žádné komentáře:

Okomentovat