pondělí 13. května 2019

Jak se stát králem či královnou?

Určitě si spousta z vás někdy položilo otázku: „Jaké to je být králem/královnou?" Určitě je to úžasný pocit. Pokud si to chcete vyzkoušet, tento návod vám určitě pomůže!

 Aby někdo mohl převzít panovnické žezlo, musí se narodit do panovnického rodu. Pokud čtete tento článek, musím vám s lítostí oznámit, že jste se bohužel do panovnického rodu nenarodili. Pokud jste slečna, nemusíte zoufat. Pořád je tady možnost vdát se za prince. Uznávám, že tato možnost asi není nejjednodušší, ale pořád nějakou šanci máte.

Pokud vás ani jeden ze způsobů nezaujal, mám tu ještě jeden. Existuje možnost, že si vyhlásíte své vlastní království. Podle Montevidejské úmluvy, která vyšla v platnost 26. prosince 1934, je suverenita státu součást mezinárodního práva. To v překladu znamená, že si každý může vyhlásit svůj stát, protože na to má právo. Tohoto práva využilo například Československo, které vyhlásilo svou nezávislost na Rakousko-Uhersku těsně před koncem první světové války.

Svůj stát si nemůžete vyhlásit jen tak. Existují určitá pravidla a konvence, jak má stát vypadat. Pro to aby váš stát mohl být uznán ostatními státy, musí splňovat 4 základní pravidla:

1. Musí mít stálou populaci - může to být klidně i jeden člověk (například vy)
2. Musí mít vymezené území - Můžete si koupit ostrov, obsadit nějaký kus České republiky, nebo využít svou zahradu či pokoj, ve kterém přespáváte.

3. Musí mít stabilní vládu - Pokud si chcete vyhlásit království, vládou můžete být právě vy!
4. Musí mít kapacitu vstupovat do diplomatických vztahů s jinými státy - Tzn. 
že můžete podepisovat smlouvy atd. Potřebujete k tomu diplomaty, nebo klidně sami sebe! 

Pokud tyto 4 body splňujeme, můžeme začít náš stát budovat. Jako první svůj stát pojmenujte, vytvořte si vlajku, státní znak a vyberte si svou oblíbenou klasickou či neklasickou skladbu jako státní hymnu.
Dále budeme potřebovat ústavu. Můžete ji založit na základech humanismu, nebo fašismu. Je to jen a jen na vás. Některé státy ústavu mít nemusí a panovník může vydávat pouze samostatné zákony.

Další důležitý bod je ekonomika. Postavíte bohatství své země na zlatě, cenných papírech nebo rozmaru a modlitbě? Budete obchodovat v dolarech, eurech a nebo si vymyslíte vlastní měnu?



Pokud jste si vše připravili a jdete vyhlásit svou samostatnost, nezapomínejte na jednu věc. Aby váš stát byl státem, měl by být aktivní. Založte si svůj web, kde popíšete vaši nádhernou zemičku. V dnešní době sociálních sítí je určitě dobrý nápad si založit instagram nebo facebook a sdílet novinky ohledně dění se svými přáteli. Existuje spousta organisací, do kterých se jako král či královna můžete zapojit. Jednou z takových je třeba OSM - Organisace spojených mikronárodů. 

Dobrým krokem je založení si stránky na MikroWiki. Je to web, na kterém popisují své státy různí lidé jak z Česka a Slovenska, tak ze světa. Tito lidé spolu komunikují, zakládají organisace, řeší obchod či konflikty. Vše co pravý stát řeší.

Tak se nebojte a běžte si splnit svůj dětský sen. Dnes na to ještě máte právo, tak ho využijte, dokud ho máte.


Daniel Majer 3.E

Žádné komentáře:

Okomentovat