pátek 1. března 2019

             Jak je lehké stát se alkoholikem



Většina lidí si ráda dá po práci na odreagování pár panáků či piv. Kdo by pohrdl blaženým účinkem alkoholu, který vás opojí, pomůže vám překonat samotu, stres nebo vás prostě jen "hodí" do super nálady.



Podle předních českých odborníků na závislosti žádné "bezpečné" pití neexistuje. Prostě řečeno, alkohol organismu škodí v jakémkoli množství. I malé množství alkoholu dokáže způsobit u některých jedinců paseku v metabolismu.

Ještě horší je však důvěra v to, že díky umírněnému pití se z vás nemůže stát alkoholik. Zde je strašně tenká hranice mezi rekreačním pitím a alkoholovou závislostí. Mnoho lidí sahá po alkoholu pávě kvůli stresu, samotě, každodennímu stereotypu. Závislost je něco jako past na medvědy. Jak se jednou do ní dostanete, je těžké se z ní bez pomoci dostat. Nepostřehnete ani příznaky toho, že začínáte mít problém s alkoholem.

Jsou tři stupně konzumace alkoholu:
1) Rizikové chování
2) Škodlivé pití
3) Závislost

Alkohol působí v menších dávkách jako stimulant, zvyšuje sebevědomí a odbourává zábrany a funguje jako uvolnění při úzkostných stavech. Ve vyšších dávkách naopak utlumuje aktivity centrálního nervového systému a vede k ospalosti, v případě otravy alkoholem i ke ztrátě vědomí, výrazným zažívacím problémům a někdy i smrti.

Alkoholismem je především ovlivněna psychická stránka člověka. Dochází k přímému poškození nervové soustavy ale i k poškození celkové osobnosti. Tato problematika se brzy nebo později začne odrážeti v osobnostních či pracovních vztazích. Řada lidí alkohol v první fázi považuje za „lék“, který jim naopak od problémů může pomoci, vždy je ale potřeba mít na mysli, že nadměrné pití další stresy, problémy a úzkosti generuje.


Proto dříve, než se rozhodnete jít na "tah", mějte na paměti, že za blažený pocit můžete v budoucnu zaplatit vysokou cenu.


Anna Brychová 4.B

Žádné komentáře:

Okomentovat