pátek 5. října 2018

Sociální sítě. Ovlivňují ony nás nebo my je?

Sociální sítě se pro nás staly rutinou, každodenním a normálním prostředkem pro sdílení událostí. Ať už těch pozitivních, tak negativních a mnohdy smutných.
V čem nás ovlivňují:

NIC A NIKDO NENÍ DOKONALÝ

Místo toho, abychom podporovali přirozenou krásu a poukazovali na to, co je na nás hezké, tak se snažíme vypadat dokonale, někdy až uměle. Proč to tak je? Protože to vidíme u druhých, např. vyretušované modelky na titulních stránkách časopisů, které prošly několika úpravami.

DEPRESE A NESPOKOJENOST

Lidé se dívají na fotografie svých kamarádů a známých, často také sebe a je porovnávají. Vidíte, že vaši přátelé byli letos už po několikáté u moře, další dosáhli velkého úspěchu a vy si jen říkáte, že jste nic takového nezažili? Člověk je na sociálních sítích svědkem šťastných událostí druhých a tím se může snadno dostat do depresí a nespokojenosti sám se sebou.

Výsledek obrázku pro facebookÚNIK INFORMACÍ

Tento rok byl masivní únik informací a identit uživatelů Facebooku. K informacím se neoprávněně dostala společnost Cambridge Analytica. Data údajně využila při vývoji softwarových nástrojů pro podporu kampaně Donalda Trumpa během volby amerického prezidenta.

ZTRÁCÍME PRAVÉ PŘÁTELÉ

Místo toho, abychom si povídali o přestávkách s přáteli, sledujeme sociální sítě a hrajeme hry. Kvůli tomu se vyčleňujeme z kolektivu. Stejně tak doma. Místo toho, abychom šli ven s přáteli, které skutečně známe, píšeme si s "cizími" lidmi.

SEBEPOŠKOZOVÁNÍ

V roce 2017 se na sociálních sítích šířila nebezpečná hra Modrá velryba pravděpodobně z Ruska. Princip hry spočívá v bezvýhradném plnění padesáti úkolů, které zadává tzv. kurátor. Většina úkolů tkvěla v překonávání pudu sebezáchovy, vyvolávání psychózy, sebepoškozování a v krajních případech končila sebevraždou, což bylo posledním úkolem hry. Snaha odstoupit ze hry měla být trestána vydíráním. Tato hra si vzala na svědomí několik životů, především dětských. Tato situace se stala námětem filmu Nerve: hra o život.

NEPOZORNOST

Co si budeme nalhávat, několik z nás věnuje větší pozornost svému mobilu a jiným zařízením než výkladu učitele. Tím ztrácíme nejen všeobecný přehled, ale i volný čas doma, protože poté máme víc práce s učením.



Anna Králová, Tereza Andrejková 3. E

Žádné komentáře:

Okomentovat