pondělí 27. března 2017

Jak moc nás ovlivňuje Instagram?

Instagram. Sociální síť, kterou v dnešní době zná snad každý. Místo, kde můžeme sdílet svoje fotografie, nahrávat videa. Prezentovat svůj život (opravdu takový jaký je?), dostávat lajky, dávat lajky a sledovat životy ostatních, aniž by o tom třeba vůbec věděli.

Přemýšleli jste někdy o tom, jak nás tato sociální síť ovlivňuje? Měli jste někdy špatný pocit, že vaše sdílená fotografie dostala méně lajků, než jste očekávali a fotku pak popřípadě raději smazali? Nebo jste skrze fotku záviděli svojí kamarádce, která byla na dovolené?

Lidé mají totiž potřebu se neustále s ostatními lidmi srovnávat. Na sociálních sítích se předhání v tom, kdo přidá lepší fotku znázorňující jejich spokojený a šťastný život. Fotí sebe, dárky, návštěvy v restauracích, hotelích, různá zajímavá místa a zase sebe. Ale napadlo vás někdy, že nic nemusí být tak, jak vypadá?


Jedním z největších problémů dnešní doby jsou známé instagramové účty mladých dívek s mnoha sledujícími, které sdílí především svoje selfie a fotky postavy. Kvůli těmto účtům se utvářejí ideály ženské krásy, ženké postavy, které jsou mnohdy zkreslené. Od tohoto trendu se odvíjí řada problémů s poruchami příjmu potravy. Ostatní dívky ztrácí sebevědomí, chtějí vypadat jako známá hvězda, kterou lajkují, závidějí a pokouší se jejich idolu přiblížit. S tímto tématem mě nedávno zaujal projekt, který lze na Instagramu najít pod hashtagem #30secondtransformation. Ženy a dívky fotí svoji postavu v lichotivé póze a poté naopak v póze uvolněné, aby ukázaly, že nic na sociálních sítích nemusí být tak, jak opravdu vypadá.


Kristýna





Žádné komentáře:

Okomentovat