pondělí 28. března 2016

Mysli efektivněji! 3 typy, jak na to.

Běžných rad, jak se efektivně učit, najdeme všude spoustu - přepisovat si, opakovat si nahlas, chodit u toho po místnosti. Existují ale i velmi jednoduché rady, které až tak známé nejsou. A jejich účinnost je prověřená!

Poznejte Mozartův efekt

Když budete poslouchat Mozartovu hudbu, zvýší se trvale vaše IQ. Myslíte si, že by předchozí věta mohla být pravdivá? Určitou dobu byl tento názor hojně rozšířen. Rodiče svým dětem často pouštěli Mozartovy skladby, aby se staly chytřejšími. Novější studie však prokázaly, že toto přesvědčení nebylo tak úplně opodstatněné, i když určitá část pravdy se v něm skrývá. Konkrétně to, že Mozartova hudba vážně zvyšuje na několik minut prostorové myšlení a prostorovou představivost. 

Říká se tomu Mozartův efekt - a potvrdily ho mnohé studie. Některé pokusy také dokázaly, že pozitivní vliv na zlepšení prostorového myšlení a prostorové představivosti může mít nejen tvorba rakouského virtuóza. Takže si neváhejte pustit nějakou tu klasiku a bez obav se ponořit do prostorových úkolů.

Obklopte se zeleným prostředím

Další zajímavostí, která nám pomáhá k lepšímu myšlení, je zelená barva. Zelená barva je obecně považována za uklidňující barvu - barvu kreativity a štěstí. Podle studií má zelená barva dokonce za následek snížení asociálního chování. Oproti tomu černá a červená barva má přesně opačný účinek. Pokud tedy budete zvažovat, jako barvu nábytku nebo pohovky si zvolit, černá a červená barva není zrovna ideální volba.

Pokud neplánujete hned přemalovávat celý pokoj na zeleno, tak je tu pro vás naprosto jednoduché řešení: koupit si květinu.

Postavte vedle sebe květinu

A jsme opět u experimentů. Další z nich dokázaly, že člověk, který má ve svém zorném poli výhled na květinu, nebo je květina umístěna vedle něj, dokáže řešit nápady asi o 15 procent lépe než v případě, kdy je mu květina odebrána. Pokud tedy doma máte nějakou květinu, tak není nic jednoduššího než ji umístit do svého zorného pole a hned vám to bude o několik procent lépe myslet. 

A proč má pouhý kousek přírody takové účinky? O tom psychologové a vědci jen spekulují... Pro nás je důležité, že to funguje.