středa 27. ledna 2016

Ach, ta vysoká...

Nestačí, že když je člověk v maturitním ročníku a měl by se připravovat na maturitu a záležitosti s ní spojené - vypracování otázek, ale i starosti s plesem, předtančením... A do toho si máte ještě vybrat vysokou školu a ideálně (pokud nejste přijati "rovnou" např. na průměr) začít docházet na přípravné kurzy k přijímacím zkouškám. A já se ptám: ,,Podle jakých kritérií si mám tu vysokou školu vlastně vybrat?"

 
1. STÁTNÍ x SOUKROMÁ VŠ
Zde si musíme položit základní otázku: ,,Jsem schopna financovat své studium na VŠ sama, nebo mi musí někdo pomoci?" Pokud s financemi nebudu mít problémy, mohu uvažovat i nad soukromými VŠ a dále se zabývat finančním limitem, do kterého se musím ,,vejít".
Pak je dobré si uvědomit, že soukromé VŠ nedosahují takové prestiže jako ty veřejné...
2. OBOR
Co chci studovat? Bude to mít něco společného s mým středoškolským zaměřením (např. ekonomika), anebo se obrátím o 180 stupňů a budu se chtít věnovat žurnalistice, biologii či chemii? Vše záleží na mých aktuálních koníčcích a také na výsledcích ze střední - přece nepůjdu studovat účetnictví, pokud z něj propadám a nebaví mě, a naopak, no ne?
 
3. DOD
Důležitá věc, která mi usnadní rozhodování, je navštívit přímo samotnou školu, kde se seznámím s prostředím, profesory a studenty a dozvím se konkrétní informace, které si nikde jinde prostě nezjistím, protože osobní zkušenosti jsou ty nejlepší.
4. PŘIJÍMAČKY x NA PRŮMĚR x BEZ PŘIJÍMAČEK
Je dobré si předem zjistit, zda se na vašem vybraném oboru konají přijímací zkoušky, anebo se dá na školu dostat s ohledem na průměr, případně zcela bez přijímacích zkoušek.
Když VŠ přijímací zkoušky má, pak je výhodné se přihlásit na přípravné kurzy nebo začít s přípravou doma.
5. OSTATNÍ KRITÉRIA
Dostupnost školy - stanice MHD v blízkosti, parkovací možnosti; doba cesty
Hodnocení školy - její prestiž
Prezenční x Kombinované studium
Uplatnění - procento nezaměstnanosti absolventů
 
Podle nás jsou toto základní kritéria, která jsme samy použily při výběru vysoké školy.
Panešová, Šulcová
4.B

Žádné komentáře:

Okomentovat