středa 9. září 2015

Září ve znamení dobrého vína

Jak jistě víte, v září se po celé české republice pořádají vinobraní. Jsou to oslavy všeobecného veselí ve společnosti skvělého vína zejména z oblasti Jižní Moravy. Nechybí ani velice populární burčák, specialita podzimní sklizně, je to  zkvašený sladký nápoj, dostupný stejně jako víno v červené a bílé. Pro ty z vás, kteří navštíví jedno z vinobraní a budou si chtít vzít láhev burčáku s sebou, pamatujte na známou hlášku z filmu Bobule: "Burčák stále pracuje.", je to totiž pravda. V širokém repertoáru vín si určitě i vy vyberete svého favorita večera a vám, kterým nebylo osmnáct, doporučujeme ochutnat přírodní mošty přímo od vinařů.

Jedno ze známějších vinobraní se koná na hradě Karlštejn. Toto vinobraní je ideální například pro zamilované páry. Jen si to představte, v jedné ruce držíte sklenku dobrého vína, v druhé ruku svého partnera či partnerky, procházíte se malebnými uličkami starobylého městečka,  kolem vás hraje hudba a všichni se dobře baví. Nemusíte se však držet v centru dění, můžete si svou sklenku tekutého štěstí odnést na samotu k líně protékající řece Berounce. Nikdo Vám také nebrání vyšlápnout si kopec přímo k hradu, kde se každoročně pořádají taneční představení.

A kdyby se vám nechtělo přímo na Karlštejn, můžete se zastavit na jiných místech, kde se vinobraní pořádají také. Zde máte přehled několika podzimních termínů:

4. – 5. září

Město: Znojmo

Místo: Loucký klášter, Nosislav, Starovice, Uherčice

www stránka: www.znovin.cz

11. – 13. září


Město: Mikulov

Místo: sál mikulovského zámku

www stránka: www.narodnisoutezvin.cz

11. – 12. září


Město: Prachatice

Místo: renesanční radnice – radniční sál, radniční sklepy a arkádové nádvoří

www stránka: www.syryrybyavino.cz

12. září


Město: Praha-Troja

Místo: zahrada Trojského zámku

www stránka: www.mctroja.cz

18. – 19. září


Město: Valtice

Místo: náměstí Svobody, zámek Valtice, Zámecká jízdárna

www stránka: www.valtickeslavnosti.cz

18. – 20. září


Město: Mělník

Místo: náměstí Míru

www stránka: www.vinobranimelnik.cz




Hýžová, Vaňásek 4. F



Žádné komentáře:

Okomentovat