středa 10. června 2015

Jarní škola mediálních studií

Ve dnech 11. - 13. května 2015 jsme se zúčastnili Jarní školy mediálních studií, kterou pořádala Metropolitní univerzita Praha. Společně s námi, třeťáky z volitelného předmětu Mezinárodní a jazyková kultura, se Jarní školy zúčastnili také žáci z Českých Budějovic.
První den jsme byli vřele uvítáni rektorem univerzity profesorem Michalem Klímou. Kurzem nás poté provázel Ing. Vít Novotný a PhDr. Jiří Závozda, členové katedry mediálních studií a externí mediální odborníci. Po uvítacím proslovu a občerstvení, které pro nás bylo připravené, nás pan Novotný seznámil s nahrávacím zařízením a vyslal nás do terénu natočit reportáže, popř. krátký příběh na námi vybrané téma. Při natáčení jsme si užili mnoho zábavy, ale zároveň jsme si uvědomili, že to opravdu není nic snadného. Na konci dne jsme odevzdali zařízení a těšili se, co přinese zítřek.
Následující den jsme nahráli svůj videomateriál do notebooků a naučili jsme se zacházet s programem, který se využívá na úpravu a stříhání videí. Během této práce jsme se velmi nasmáli a byla to pro nás skvělá zkušenost. Po ukončení práce se stříháním na nás čekal další velký oříšek. Sami jsme si totiž mohli vyzkoušet, jaké je to pracovat se čtecím zařízením. Přestože to v televizi vypadá poměrně snadně, všichni jsme se shodli na tom, že čtení zpráv není vůbec nic lehkého. Nejenže musíte číst ve správném tempu a dobře artikulovat, ale také si musíte dávat pozor na své pohyby a na výraz tváře. I když to pro nás nebylo vůbec lehké, celé čtení jsme si moc užili a dovolíme si tvrdit, že to pro nás byla nejzajímavější aktivita z celé Jarní školy.
Třetí den jsme prezentovali své práce – natočená videa. Od ostatních spoluúčastníků jsme viděli skvělé reportáže, které byly nejen poučené, ale také velmi vtipné. Naše video byl krátký film s názvem Ženy sobě. Jednalo se o příběh chlapce, který měl současně tři přítelkyně až do doby, než se všechny dohromady potkaly. Po zhlédnutí všech prací, které byly opravdu povedené, si vzali slovo opět naši „průvodci“ celým bohatým programem a pan Klíma nám rozdal Certifikáty o absolvování Jarní školy.
Tímto bychom rádi poděkovali Metropolitní univerzitě Praha, za skvělý čas na jejich workshopu, protože jsme si ho velmi užili a naučili se mnoho nových věcí. A také naší paní profesorce Michálkové, která nám stála celou dobu po boku a dokonce i svolila k tomu, že si zahrála maminku již zmíněného chlapce v našem krátkém filmu.


 
 
                                                         Homolková, Bálková, Vaňásek

Žádné komentáře:

Okomentovat