pátek 5. června 2015

„HAJA" Skotsko

Byla sobota 28. března večer a tudíž nastal čas odjezdu na školní zájezd do Skotska. Kolem osmé hodiny večerní jsme se pomalu začali „slézat“ na zastávce autobusu na Knížecí, odkud byl hlášený odjezd. Všichni jsme se plížili se svými zavazadly a marně se rozkoukávali, kde uvidíme někoho z učitelů. Konečně přijel žlutý autobus a zájezd mohl být oficiálně zahájen.
 
Jelikož jsme vyjížděli večer, v autobuse vládla poměrně klidná atmosféra.  Naší cílovou destinací pro následující den bylo holandské město Amsterdam. Toto město je známé a specifické především kanály, zajímavou architekturou, ale také coffeeshopy (což jsou prodejny, kde se dají zakoupit legálně lehké drogy), které jsou zde v hojném počtu. V Amsterdamu jsme měli zhruba pětihodinový rozchod. Od průvodkyně jsme dostali mapy a byli jsme vysláni na „pospas“ tomuto, svým způsobem okouzlujícímu městu. Počasí nám tento den zrovna moc nepřálo, pršelo a byla zima. Všichni jsme se vrátili řádně promrzlí do autobusu a čekala nás poměrně krátká cesta do přístavu a následně 16 hodinová plavba velkou lodí do New Castlu. Loď byla, alespoň pro mě, zajímavým zážitkem, i když byly poměrně vysoké vlny a loď se celkem kývala.

Po dlouhé cestě lodí jsme se konečně doplavili do New Castlu, odkud nás čekala zhruba dvouhodinová cesta autobusem do Edinburghu. Cestou jsme se ještě zastavili na některých památkách. Večer kolem šesté hodiny si pro nás začali na místo srazu dojíždět rodiny, u kterých jsme byli ubytovaní po celou dobu zájezdu. Čekání, kdo si přijede právě pro nás, bylo nekonečné a velmi stresující. Já a kamarádka jsme nakonec bydlely u mladého páru, takže jsme byly velmi spokojené. Po ubytování nás čekal konečně zasloužený spánek a další den už pestrý program. Sraz jsme mívali vždy kolem osmé hodiny ranní, což pro některé jedince z nás, kteří si rádi přispí, byla docela nemilá zpráva.

 
Během celého zájezdu ve Skotsku jsme navštívili významná místa. Město St. Andrews, které je známé především proto, že zde studoval princ William a jeho manželka Kate. Dále jsme se podívali, do městečka Sterling, ve kterém jsme vystoupali na místní věž. Také jsme se vydali na prohlídku Lochnesského jezera, v němž by údajně měla žít Lochnesská příšera. Tu ale nikdo z nás neviděl.  Samozřejmě jsme nezapomněli prozkoumat ani krásy Edinburghu, který se pro nás stal na téměř pět dní „domovem.“ A mnoho dalších míst.

 
Zpátky do ČR jsme vraceli stejnou cestou.  
 
Skotsko mě okouzlilo, myslím, že rozhodně stojí za návštěvu. Nekonečná zeleň, volně pasoucí se ovce a rozmanité památky - přesně kvůli tomu bych se tam jednou ráda vrátila. Tento školní zájezd byl velmi vydařený.
 
St. Andrews
 
 
                                                                                                                       Eliška Šulcová, 3.B
 
 
 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat