středa 11. března 2015

Novinky od Apple

V pondělí 9. března se konala v americkém Cupertinu tisková konference na řadu novinek od společnosti Apple.  Mezi nejočekávanější novinky určitě patřily chytré hodinky Watch, kterými se bude Apple snažit ovládnout trh s nositelnou elektronikou.

Na začátku konference vystoupil šéf společnosti Tim Cook, aby zhodnotil, jak si firma v uplynulých měsících vedla. A chválou rozhodně nešetřil. Po jeho zhodnocení se přešlo na odhalení jednotlivých novinek. Mezi první novinky patřilo multimediální centrum Apple TV, které se rozšířilo o nabídku několika programů, například HBO. Na pondělní akci byl také k vidění nejnovější, nejlehčí a zároveň nejtenčí MacBook. Jeho tloušťka jen o pár milimetrů přesahuje jeden centimetr. Rozměry se tak již velmi přibližují počítačovým tabletům. Velmi příjemná je také hmotnost, kterou se podařilo srazit pod jeden kilogram (900 gramů). Displej má úhlopříčku 12 palců a nabízí rozlišení 2304 x 1440 obrazových bodů. Celý stroj je vybaven pouhopouhým jedním konektorem. Jde o nové rozhraní USB-C, jež poslouží nejen pro napájení, ale například také pro připojení externího monitoru a dalšího příslušenství. Ceny budou startovat lehce nad hranicí 30 tisíc korun.

Hlavní část večera ale byla bezesporu věnována chytrým hodinkám Apple Watch. Chytré hodinky od Apple mají fungovat jako příslušenství pro chytrý telefon iPhone, zároveň však budou do určité míry suplovat jeho funkce. Novinka sází na velmi jednoduché a intuitivní ovládání. Prakticky vše uděláte na malém dotykovém displeji jen pár kliky. Zároveň budou hlídat zdravotní stav uživatele, (například počítání kroků, spálené kalorie), čímž budou výrazně suplovat nejrůznější fitness náramky. Chytré hodinky dokonce umí i ukládat platební karty. Díky této nové technologii se bude moct platit stejně jako bezkontaktními platebními kartami. Na rozdíl od většiny konkurenčních modelů půjde s novinkou také telefonovat. Většina chytrých hodinek totiž zvládá pouze zobrazit příchozí hovor a uživatel vždy musí pro jeho uskutečnění vzít do ruky chytrý telefon. Ceny budou startovat v přepočtu na necelých 9000 Kč. Analytici předpovídají odvětví nositelné elektroniky slibnou budoucnost. Podle nich bude do roku 2020 na trhu až 100 miliónů nositelných zařízení.

Tim Cook ukazuje nový MacBook
 
 
      Šéf Applu Tim Cook s chytrými hodinkami Watch
 
Adam Hejda, 3.E

 

Žádné komentáře:

Okomentovat