středa 21. ledna 2015


Postřehy z řečnické soutěže

Milí čtenáři, dne 17. 12. 2014 proběhlo na naší škole školní kolo soutěže Mladý Démosthenes. Jistě se ptáte, o co vlastně jde, inu, jde o soutěž, jenž má za cíl, vyzkoušet nás v našich schopnostech vyjadřovat se, jak verbálně tak neverbálně. Prostě jak umíme řečnit.

Tato soutěž má na naší škole dlouhodobou tradici, zúčastnit se mohou žáci všech ročníků, soutěžící si musí připravit řeč, na předem vybrané téma, v délce okolo dvou minut. To jen ve zkratce pár informací o soutěži. Pojďme se ale zaměřit spíše na to, jak letošní kolo proběhlo.

Letos se této soutěže zúčastnil abnormální počet žáků, což jen přispělo k větší zábavě a kvalitní konkurenci. Novinkou bylo také obecenstvo, které nás, účastníky, odměňovalo bouřlivým potleskem. Jakožto účastník kola letošního i loňského mohu říci, že to byla velká změna, je totiž rozdíl přednášet svůj projev před hrstkou lidí a před přeplněnou třídou.

Soutěž byla jako každý rok, rozdělena na dvě části, část pro první a druhý ročník a část pro třeťáky a čtvrťáky. Všichni zúčastnění si zaslouží velkou pochvalu, jelikož byl k vidění jeden lepší přednes než druhý. Povinnost zvolit vítěze, ležela na pětičlenné porotě složené z našich profesorů. Velký důraz se kladl na originalitu projevu, užití spisovné řeči, neverbální komunikaci a držení se tématu.

Myslím si, že tato soutěž je pro nás velikým přínosem, jelikož mluvit k davu, je jednou ze schopností, kterou oplývá pouze hrstka lidí. Jsem také rád, že se mi opět povedlo dobře se umístit a již se těším na příští ročník této soutěže.

Řečnění zdar…

Tomáš Vaňásek, 3. f

Žádné komentáře:

Okomentovat