čtvrtek 22. ledna 2015

Celý svět je Charlie

Je suis Charlie. Tedy po našem francouzský slogan Jsem Charlie, který ode dne onoho incidentu doslova obletěl celý svět a na sociálních sítích dosáhl tento týden hranice přes 5 milionů hashtagů.

Proč se Je suis Charlie stal heslem jakéhosi boje proti Islámu a zároveň boje za solidaritu, rovnoprávnost a svobodu slova? A v jakém ohrožení doopravdy jsme? Otázky podobného charakteru se šíří internetem doslova rychlostí blesku a nám ještě více vyplouvá na povrch už v minulosti hodně diskutované přediskutované téma – náboženství jménem Islám a s ním i čím dál tím více zmiňovaná, takzvaná islamofobie.

Vraťme se na úplný začátek. Je středa 7. ledna, půl dvanácté odpoledne. Ve Francii probíhá pracovní den jako každý jiný. To se ale za pár minut změní. Do týdeníku Charlie Hebdo, jehož redaktoři se touto dobou nachází na poradě, vtrhnou útočníci v kuklách a podle svědků se ve chvíli útoku hlásí k teroristické síti al-Káida a pronášejí heslo „Alláhu Akbar“, neboli „Bůh je velký“. Zazní několik výstřelů z kalašnikovu a útočníci prchají ze dveří budovy. Jeden z útočníků dále křičí: 
„Pomstili jsme proroka Mohameda. Charlie Hebdo zemřel.“.
Po tomto masakru zemřelo 11 lidí, mezi nimi jsou čtyři karikaturisté časopisu a také šéfredaktor. Další čtyři jsou v ohroření života. Po pár hodinách je potvrzeno, že se jednalo o plánovaný teroristický čin a zároveň tragédii, která se ve Francii nestala už několik desítek let. 

Proč se stal terčem útoku zrovna Charlie Hebdo? „Útok byl spáchán v novinách proti novinářům, kteří vždy chtěli ukázat, že ve Francii je možné hájit své myšlenky. Byli brutálně zavražděni,“ vyjádřil se k útoku prezident Francoise Hollande. A byl opravdu přesný. Časopis Charlie Hebdo je totiž známý svými karikaturami, které si dělají legraci z politiků, pravice, ale také z islamistů a jiných náboženství. 
Již v minulosti čelil různým obviněním, avšak svoboda slova ve Francii jasně ukázala, že žádná cenzura v tomto týdeníku není na místě. Podnětem k onomu středečnímu útoku pak byla karikatura zesměšňující proroka Mohameda. A tímto útokem se také rozdmýchala vlna nenávisti, která se následně začala šířit po celé Evropě. 


Ale kromě této vlny se rozpoutala ještě jedna. A to sice vlna obrovské solidarity, jejímž heslem je právě již zmíněné Je suis Charlie. Tento slogan navrhl art director britského magazínu Stylist Joachim Rocin, který ho v den útoku publikoval na svém Twitteru. Podle pozdějšího tweetu „obrázek vytvořil, protože neměl slov“
Tak jako spousta z nás je němelo.

A tak se stalo, že v hashtagové formě #JeSuisCharlie obletěl všechny sociální sítě a celý svět je teď Charlie. Vyjímkou není ani naše Česká republika. Stačí se podívat na nějakou z našich autobusových zastávek, nebo na reklamní plochy. Někde Charlieho určitě uvidíte ;-).

                                                                                                           Gabriela Hýžová, 3.F

Žádné komentáře:

Okomentovat