středa 19. listopadu 2014

KDY NÁS ČEKÁ DALŠÍ VOLNO?


Tohle je snad nejčastěji slýchaná otázka od nás studentů. Jak jistě všichni dobře víme, jednou za čas se v našich kalendářích objeví nějaké zvýrazněné datum, které nám dává na vědomí, že se v tento den stalo něco významného, nebo že tento den stojí za zmínku. Obvykle to taky znamená, že nás v daný den bude čekat „zasloužené“ volno.

V minulých dnech jsme mohli zaznamenat například pondělí 17. listopadu, na které připadl jeden z nejvýznamnějších dnů v dějinách České republiky - Den boje za svobodu a demokracii. V České republice se vztahuje ke dvěma historickým milníkům: Zaprvé k uzavření českých vysokých škol nacisty roku 1939 a zadruhé k začátku sametové revoluce roku 1989, která vedla k pádu komunistického režimu. Kromě již zmíněného Dne boje za svobodu a demokracii si také tento den připomínáme Mezinárodní den studentstva.

 Na další volné dny si bohužel musíme počkat až do prosince, kdy nás čeká Štědrý den, který byl uzákoněn státním svátkem až od roku 2000. Poté 1. svátek vánoční neboli Boží hod vánoční, který slaví křesťané jako narození Ježíše Krista, a 2. svátek vánoční, který upomíná na památku svatého Štěpána. V tomto období nás samozřejmě čekají i vytoužené vánoční prázdniny.


                  
Eliška Šulcová, 3.B


 
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat