neděle 27. dubna 2014

První Máj lásky čas


Už se to blíží, sluníčko svítí, stromy kvetou a převážně děvčata se nemůžou dočkat, až je jejich přítel políbí pod rozkvetlou třešní.

Pro někoho je tento den absolutně bezvýznamný, protože není pověrčivý, ale já sama za sebe mám tento svátek ráda a každý rok se pokouším o to, abych náhodou neuschla.

Tento svátek sahá už do doby Keltů, kdy tento den (oni převážně noc) oslavovali jako čas plodnosti. Podle původního znění je dáno, že žena v tento den musí být políbena pod rozkvetlou třešní, aby v následujícím roce, jak se říká neuschla. Další znění je takové, že žena díky polibku bude po celý další rok krásná. V dřívějších dobách byl však s touto tradicí veliký problém a to proto, protože samotný polibek byl brán jako velmi intimní projev, a políbena mohla být pouze žena od svého milého. Polibek totiž byl takzvanou předzvěstí svatby.

V dnešní době je situace podstatně uvolněnější než dříve a proto polibek nemusí být předzvěstí svatby a pro spoustu lidí ani nemusí být pod třešní, stačí jakýkoli rozkvetlý strom.

V zemích jako je Skotsko, Anglie mají dokonce na první máj zvyk, že zdobí stromy barevnými pentličkami, věnci a tancují oslavné rituály.















Kovaříková, 3.B
 

Žádné komentáře:

Okomentovat