sobota 15. března 2014

Pondělní útěk do divočiny


V pondělí 10.3. o půl třetí jsme se klasicky sešli ve studovně, abychom si poslechli čtení některého z učitelů. Tentokrát to byla Mgr. Jitka Vidláková s knihou od Jona Krakauera - Útěk do divočiny.


Příběh dle skutečné události zaujal spisovatele natolik, že se o něm rozhodl napsat. Dílo pojednává o životě mladého muže, který se odhodlal oprostit se od civilizace, aby tak mohl dokázat, že je možné žít v harmonii s přírodou. Rodinu i peníze hází za hlavu a putuje z místa na místo, ve většině případů dosti riskantně. Dobrodruhova cesta nakonec dopadá nešťastně - smrtí.

Tento knižní počin byl ztvárněn i do filmové podoby pod taktovkou režiséra Seana Penna. Hlavní role se ujal herec Emile Hirsch (Legendy z Dogtownu, Zažít Woodstock).

Bylo nám přečteno několik pasáží a my se vžili do děje. Panovala ničím nerušená příjemná atmosféra, kdy jsme se zaposlouchávali do vět a v hlavě se nám tvořil obrázek, jak to asi mohlo vypadat.

Na konci následovala debata o díle, jak je zvykem. Účast byla hojná, proto se ticho zhostilo místnosti jen zřídkakdy. Navíc, diskuze byla obohacena o další témata - například: „Čte dnešní mládež?“, „Preferujeme knihu nebo elektronickou čtečku?“, „Jaký žánr máme nejraději?“.

Debaty se ujal redaktor literárního časopisu Tvar, který rozhovor po celou dobu nahrával na diktafon. Co z toho vzejde? Kdo ví.
Obecenstvo

 Studentky předmětu „Literatura netradičně“


Mikaela Rotaru

Žádné komentáře:

Okomentovat