neděle 12. ledna 2014

Trénink hýždí aneb "zadek k nakousnutí"

Při cvičení jakékoli tělesné partie je nejlepší zapojit do cvičení celé tělo. Jako při každém posilování nesmíte zapomenout i na aerobní aktivitu (optimálně 3x týdně posilování a 2x týdně aerobní aktivita), přičemž při posilování musíte posilovat komplexně celé tělo, ne pouze jednu partii. Přeci jen pokud je pro vás některá partie obzvlášť důležitá, můžete ji věnovat větší péči.

Pevné hýžďové svalstvo je nejen centrem pozornosti, ale i určitý znak našeho zdraví. Špatné hýžďové svalstvo se může podílet např. na bolestech v bedrech. Při cvičení se vyhněte nevhodnému zapojování bederních vzpřimovačů, nesprávného držení zad (kulacení nebo prohýbání), přetěžování kloubů a špatnému dýchání. Nezapomeňte posilovat i dolní část hýžďových svalů. Pokud chcete hýžďové svalstvo pouze zpevnit, cvičte pomalu a tahem. Pokud chcete i přibrat na objemu, cvičte intenzivně a se zátěží.
 
Hýždě se samozřejmě dají posilovat jak na strojích v posilovně, tak s vlastní vahou. Pokud trénujete samostatně pouze dolní polovinu těla, je ideální cvičit 40minut. Pokud budete jednotlivé cviky opakovat, můžete postupně přidávat buď délku cvičení, nebo například závaží. Z uvedených cviků si vyberte jen některé, nebo je postupně střídejte dle libosti.  Téměř všechny cviky jsou zaměřené nejen na hýžďové svaly, ale také na stehna.

Pro dosažení maximálních změn je třeba zkombinovat cvičení a správnou stravu. Správné cviky se musí sestávat z posilovacího tréninku a intervalového tréninku. Posilovací trénink slouží ke zpevnění postavy a získání svalové hmoty. Za nejúčinnější cviky pokládám cviky s vlastním tělem – kliky, zdvihy, dřepy, výpady, shyby, přítahy nebo sklapovačky a lehsedy.
 
Samotné zpevnění těla nestačí, pokud nás trápí tučné břicho nebo široké boky. Tuk se zpravidla usazuje v problémových partiích, jako jsou břicho, boky, hýždě a stehna. Ale posilovací cviky nejsou příliš účinné při spalování těchto tuků, i když posilování v supersériích je efektivnější než kardio cvičení. Nejúčinnější známou metodou je intervalový trénink. Na rozdíl od kardio cvičení je velice krátký (do 20min), ovšem mnohem intenzivnější. Výsledky za první měsíc dva však budou mluvit za vše. Důležité je důsledné dodržování cvičebního plánu. Ten obsahuje jak intervalový trénink, tak posilovací cvičení.

        10 TOP CVIKŮ

  • Zanožování
  • Unožování
  • Dřepy s činkou 
  • Výstup na stupínek
  • Zvedání pánve
  • Tisknutí hýždí
  • Výpady
  • Zakročení
  • Kroužení
  • Klesání
                                                                               
                                                                                      Lucie Sekuličová, 3.D


Žádné komentáře:

Okomentovat