pátek 15. listopadu 2013

Zima klepe na dveře


 Chladné podzimní až zimní dny představují pro náš organismus zvýšenou zátěž. Přichází čas nachlazení a chřipek. Jak se proti nim chránit? Základem je zdravé stravování, ke kterému máme teď na podzim skvělou příležitost – je totiž sezóna dozrávání všemožného ovoce a zeleniny. Teplá čepice a šála vám příliš nepomohou, pokud si k nim vezmete krátkou bundičku a při předklonu vám bude vítr foukat na záda.
Imunitní systém můžeme posílit zejména zdravou životosprávou a zařadit do jídelníčku stravu, která je bohatá na vitamíny, minerály a stopové prvky. Nepodceňujte ani spánek. Dodržujte pitný režim a zdravě se stravujte. Ani v zimě nezanedbávejte pravidelné cvičení.


Zde je několik vitamínů, které dokážou chránit vaše tělo před chřipkou.

Vitamín D
Vitamín D je důležitý pro správné fungování imunitního systému. Má totiž vliv na růst a pevnost kostí a zubů. Je obsažen například ve vaječném žloutku.

Vitamín C
Je obsažen v citrusech, bramborách nebo rajčatech, brokolici, jahodách, květáku a brusinkách. Podporuje vstřebávání železa, stimuluje tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupavek, podporuje růst. Navíc zpomaluje stárnutí pleti a má vliv i na tvorbu kolagenu.

Probiotika
Důležité ale je, abyste je přijímali pravidelně a v dostatečném množství.
Naleznete je v kysaných mléčných výrobcích, jako jsou jogurty, kefíry a vysoko-dohřívané tvrdé sýry, tedy hlavně ementál. Kromě toho jsou ale hojně zastoupeny i v kysaném zelí a rychlokvašených okurkách.

Zinek
Zinek je základním stavebním kamenem zdravého imunitního systému. Kromě posílení imunity oceníte zinek také v boji s akné, při padání vlasů, nebo pokud vás trápí slabé a křehké nehty. Takže rozhodnete-li se jeho dávku zvýšit, pusťte se do špenátu, hub nebo jater.

Vitamín B12
Jeho hlavním zdrojem jsou živočišné produkty, jako vejce, mléko, máslo, sýry, maso a vnitřnosti. Vitamín B12 je důležitý především pro správnou funkci krvetvorby, podporuje koncentraci a snižuje riziko vzniku srdečních chorob.

                                                                              Grauová Dagmar 3.B

Žádné komentáře:

Okomentovat