čtvrtek 14. listopadu 2013

Tepláková epidemie! Můžeme je vůbec nosit?


Poslední dobou se na naší škole rozléhá informace, že se ve školním řádu objevil zákaz nošení tepláků.  Naše třída už řešením daného tématu úspěšně "zabila" pár hodin výuky, neboť každý učitel na to má svůj vlastní názor a rád nám ho pečlivě přednesl. Poté, co se u nás na škole rozšířil drb, že byl jeden student kvůli teplákům vyhozen ze třídy, se rozhostila panika a někteří studenti vážně přemýšleli, jestli jejich život bez pohodlného pocitu gumy kolem pasu má vůbec smysl, a některé třídy dokonce chtěly uspořádat teplákový manifest...
Jak to tedy je?

Pro odpověď jsem se tedy vydala do sekretariátu naší školy a také za našimi extravagantními žáky.

Pan zástupce Kučera mi poučnými slovy s úsměvem na tváři oznámil, že odpověď mám hledat přímo ve školním řádu, prohledala jsem tedy školní řád a nalezla následující informaci: "Oblečení žáků ve škole odpovídá běžným normám společenského styku. V učebnách jsou žáci přezuti do lehké domácí obuvi."  O teplákách zde tedy opravdu není ani zmínka, tudíž vlastně zakázané nejsou, avšak dají se zařadit pod pojem "běžné normy společenského styku" ? Pro některé kluky na naší škole jsou očividně maximálně pohodlnou záležitostí. Proč se ráno přece převlékat z pyžama, když v něm můžu jít do školy...

Žáci na naší škole na to mají individuální názory. David Svoboda ze 3.D má na nošení tepláků také svůj názor: "Osobně si myslím, že jestli člověk nosí tepláky, je věc každého z nás. Avšak mně osobně se tato móda tzv. mladých buřičů neboli puberťáků nelíbí, toleruji však jejich styl a snažím se jim pomoct, slečně Bobkové už jsem je pro jistotu spálil. Pár lidem ovšem sluší, třeba mistr Macek v nich vypadá jako impozantní gentleman." Tak jsem tedy zašla za uvedeným "mistrem Mackem" a zeptala se ho, jak moc ty tepláky miluje. "Je to pohodlný, nemám to na sobě nalepený jak džíny a v zimě je v tom daleko větší teplo, ale hlavně jde o to pohodlí."

S výpovědí obou žáků celkem souhlasím, každý se na to dívá z jiné strany a někomu se také třeba může dělat špatně z minisukně. Když má někdo styl, tak i tepláky můžou vypadat dobře.
Takže moji milí spolužáci, vyhodit vás za to nikdo nemůže, ale všeho s mírou!
Když už tepláky, tak  bez krajkovaného vršku, holky a kluci :-D
                                                                           
                                                                                                   
                                                                                                 Kristýna Lekešová 3.F

6 komentářů:

  1. Prdlajs, krásný článek. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak, ať se zavedou školní uniformy a takovýhle věci se řešit nemusí.

    OdpovědětVymazat
  3. Včera jsem četl článek, že zakázali tepláky v některých zábavních klubech pro mladé v Praze.Ačkoliv jsem nikdy do takových klubů nechodil a chodit nehodlám a sám tepláky nenosím, přesto mě to dost vytočilo a myslím si, že by je měla přijít otestovat ČOI, zda náhodou neporušují nějaká práva návštěvníků.Ty zákazy s největší pravděpodobností vymysleli lidé, kteří se cítí být velkými svobodomyslnými demokraty a odpůrci totalit, neboť majitel soukromého podniku pravděpodobně nebude sympatizovat s nějakou totalitou, no jo, ale sám zbytečně omezuje druhé, čimž se snižuje na úroveň diktátora.Někdo může namítnout, že majitel podniku má na to právo apod.No, není to vždy tak zcela určité a hodně záleží na okolnostech a názorech právníků.A stejně je to pořád omezování i když by třeba byl v právu.Jinak z článku nevyplynul ani racionální důvod k omezování tepláků, jenom si majitel trval na slušném oblečení, jenže co je to vlastně "slušné oblečení" je diskutabilní, osobně v tom vidím takovéto "maloměšťácké uvažování" které rádo lidem dogmaticky nařizuje.Jinak tepláků je víc druhů a cenových skupin a v tomto případě se jednalo o osoby oblečené v dražších teplácích v pořizovací ceně i několik tisíců, které skutečně vypadají elegantně, nejedná se tudíž o tepláky ve kterých se chodí přehazovat hnůj na zhradu.Chtělo by to asi skutečně nějak povstat proti omezování svobod, neboť to může být čím dál tím horší.

    OdpovědětVymazat