čtvrtek 10. října 2013


Házená, to je to přes síť? NE! 


V dnešní době existuje mnoho sportů, takže chápu, že je těžké rozeznat mezi nimi rozdíl, ale alespoň mezi kolektivními sporty to je možné. Jistě každý zná hokej, fotbal - národní sporty, kterým se věnuje půlka naší země. Mezi nimi  je značný rozdíl, což každý s určitostí ví.

Jakožto aktivní sportovec házené se často setkávám s tím, že valná část lidí opravdu neví, o čem je řeč. Nejčastěji se setkávám s lidmi, kteří házenou přirovnávají k volejbalu, což je úplně jiný sport.

Často se mě lidé ptají, jakto, že mohu hrát házenou, když jsem malá, že ta síť, přes kterou se hraje, je na mě moc vysoká. Vždy mi dá značné úsilí jim vysvětlit, že to, co si myslí, že je házená, je ve skutečnosti volejbal a tam jsou sítě maximálně v bráně, aby míče nepropadávali skrz na skrz.

Hlavním rozdílem, mezi těmito sporty je ten, že házená se hraje na dvě brány, na hřišti 40x20 metrů a volejbal se hraje přes síť na hřišti s rozměry 18x9. Chápu, že velikost hřiště je v tomto nepodstatná, ale ostatní aspekty jasně mluví o tom, že jsou to úplně rozdílné sporty.

Navíc, házená je sport kontaktní, tudýž se tam setkáváte s obranou přímo na tělo, s fauly, zákroky, nad kterými občas kroutíme i my, hráčky, hlavou. Přitom při volejbale tomu tak vůbec není, tam nikdy neběžíte ke svému protihráči a nesnažíte se mu vytrhnout míč z rukou a pak  s ním dát gól.

Její historie sahá až do Starého Řecka, kdy sloužila jako forma odreágování a zábavy, nebo jako obřady pro děti, taková zkouška dospělosti.

Házená není jedním z nejznámějších sportů, tedy u nás v České republice ne, ale v zahraničí (Německu) je populární stejně jako např. fotbal. Říká vám něco jméno FILIP JÍCHA? Možná jste o něm už někdy slyšeli, jelikož se stal v roce 2010 nejlepším házenkářem světa a získal i mnoho dalších ocenění (Házenkář roku ČR v roce 2008, 2009, 2010, 2011 a 2012, nejlepší střelec ligy mistrů 2009 a 2010, vítěz ankety týdeníku Handballwoche o nejlepšího hráče bundesligy v letech 2009 a 2010, Nejužitečnější hráč, nejlepší střelec a člen All Star týmu na mistrovství Evropy v Rakousku v lednu 2010. Dále získal cenu pro nejlepšího sportovce Kielu 2010.)

Také se setkávám s lidmi, kteří si pevně stojí za tím, že házená není vůbec tvrdý sport, přitom se házená řadí k jednomu z nejtvrdších sportů na světě.  Mnoho lidí tvrdí, že fotbal je tvrdší, přitom v házené do sebe lidé jdou mnohem více tvrději, než v ostatních sportech. Také je zde velké riziko zranění, což bohužel neovlivníme.( Například v týmu, kde hraji já má valná část hráček operovaná kolena, nebo problémy s kotníky.)

Tímto doufám, že alespoň z malé části chápete rozdíl mezi těmito sporty, jelikož je mezi nimi obrovský rozdíl!

Valentová Eliška 3.B

 

Žádné komentáře:

Okomentovat